Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din județul Tulcea Virgil Rițco, autorul unor scrieri despre comunitatea ucraineană, la ceas aniversar

ro

05 Mar, 2024 17:00 561 Marime text
  • Pe 6 martie, Virgil Rițco împlinește 87 de ani
 
De meserie profesor și scriitor, Virgil Rițco a venit pe lume într-o zi de 6 martie 1937, în comuna Ciucurova, județul Tulcea.
 
Virgil Rițco a urmat școala primară în comuna natală, iar gimnaziul l-a făcut la școala ucraineană din Tulcea. Tot aici, el a urmat liceul ucrainean, iar după absolvire, s-a înscris la Școala Pedagogică ucraineană din Sighet, pe care a terminat-o în anul 1957. Peste alți cinci ani, Virgil Rițco devenea absolvent al Facultății de Filollogie a Universității București, secția limbi slave.
 
Ulterior, dobrogeanul a revenit în județul Tulcea, angajându-se profesor la Liceul „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Măcin. 
 
El a colaborat cu articole, reportaje, culegeri de folclor, nuvele, schițe și studii despre scriitorii ucrainieni, despre graiul ucrainean și despre bisericile  și monumentele ucrianiene din nordul Dobrogei în periodicele: „Veac nou”, „Vilneslovo” („Cuvântul liber”), „Nas golos” („Glasul Nostru”), „Obcii” („Orizontul”). De asemenea, a avut apariții și în publicații străine ca: „Revista scriitorilor” (Dnepropetrovsk – Ucraina), „Nasa meta” („Scopul nostru” – Toronto, Canada), „Hristiianskiiholos” („Glasul creștin” – Munchen, Germania), „Vilnedumka” („Gând liber” – Londra, Anglia), „Ukrainskoeslovo” („Cuvântul ucrainean” – Buenos Aires, Argentina).
 
Virgil Rițco este autorul volumelor: „Oi, Dunaiu, Dunaiu” (în limba ucraineană, București, 1980) și „Trilogia vieții la ucrainenii din Dobrogea” (București, 2009).
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Născut în județul Tulcea Gheorghe Banea și viața profesorului care a luptat pe frontul din Dobrogea și a fost prizonier de război
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii