Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:57 27 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Obsesie” la malul mării! Oana Calusa și-a lansat al treilea volum la Constanța (galerie foto)

ro

20 Oct, 2016 00:00 2306 Marime text
„Dacă mi-aș imaginat ce fel de poezie scrie Oana Calusa, sau aș fi vrut să îmi imaginez, cred că aș fi găsit reale corespondențe între felul în care scrie, felul în care simte și felul în care arată, pentru că Oana este o ființă fermecătoare și un om cu totul și cu totul special”, a deschis directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, seara de miercuri, când amatorii de cultură și poezie, dar și prietenii și susținătorii jurnalistei și scriitoarei Oana Calusa au participat la evenimentul de lansare a celui de-al treilea volum al său.
 
„Obsesie/Obsession” este o carte despre iubire, despre viață și despre întoarcerea la suflet, poeziile sale, în care se regăsesc bucăți din sufletul sensibil al Oanei Calusa, îmbrăcate în metafore și imagini ce reușesc să transmită emoție cititorului.
 
Holul central al Muzeului de Artă din Constanța a fost animat, miercuri seara, de constănțeni și prieteni ai Oanei Calusa care au ținut să-i fie alături într-un moment de bucurie, la lansarea celui de-al treilea volum, după cartea de poezie „Monolog despre firul de iarbă” și volumul de proză „#iubire”. Seara culturală a fost completată de scurte momente artistice susținute de prof. dr. Daniel Mihai, care a încântat publicul cu un recital de vioară solo, interpretând piesele „Preludiu” (Bach), „Fuga” (Bartok) și „Sonata a II-a Obsesia” (E. Ysaye), precum și de Maximilian Banu, care a oferit un recital la pian.
 
Despre Oana și cartea proaspăt lansată au vorbit directorul Muzeului de Artă Constanța, criticul de artă Doina Păuleanu, precum și scriitorii Nastasia Savin și Virgil Elisei.
 
„Este vorba de o carte de poezie, bilingvă, apărută în condiții tipografice și grafice excelente, la editura Ex Ponto. Coperta este realizată de Andreas Calusa, fiul Oanei, ilustrația interioară aparține Oanei, iar poeziile o caracterizează”, a precizat Doina Păuleanu. Scriitoarea Natalia Savin a prefațat volumul „Obsesie” și a analizat, cu ochi critic, versurile scrise de Oana Calusa. „Volumul «Obsesie» se găsește sub semnul unei puternice descătușări de energii, actualizată în jurul unor idei precum lupta vieții cu moartea, erosul și lumina. Construcția poetică a volumului este una echilibrată, exprimând o permanentă căutare a sinelui, dar și regăsirea în propria creație. Versurile sunt autentice, de intensă trăire emoțională, reprezentând un discurs pur, interior, metafora fiind liantul tuturor nucleelor semantice. Interesant este modul în care identificăm în lirica scriitoarei elemente blagiene metamorfozate în și prin gândire, trăire și temporalitate”, a afirmat Nastasia Savin la evenimentul de lansare a cărții.
 
Virgil Elisei a vorbit despre ce este și ce nu este poezia, subliniind valoarea scrierii Oanei Calusa. „Unii înșiră cearșafuri întregi de elucubrații fără sens și fără semne de punctuație. Oricine poate delira. E o boală a creierului. Poezia înseamnă însă altceva: înseamnă să transmiți emoție, sensibilitate, mesaj, cu alte cuvinte, stare. Reușești, te numești poet, nu reușești, ai impresia că ești poet. (…) Îmi place cum scrie Oana, și nu puțin, versurile ei mi se par pastel, clocotind, alternativ între fierbinte și rece, rece și fierbinte, lacrimi de sânge și picături de rouă, țepi aspri și picioare goale atingând țărâna”, a subliniat scriitorul venit din Teleorman pentru a participa la evenimentul de lansare a cărții poetei constănțene. Acesta s-a declarat impresionat de una dintre poeziile din volumul „Obsesie”, pe care l-a intitulat rețeta tinereții fără bătrânețe:
„Dragostea ta.
Aer să-ți fiu
să mă respiri,
să-ți mulțumesc ieri
pentru că exiști mâine.

Îți potrivesc ceasul de la mână și simt pulsul inimii tale.
E tot acolo, invers”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii