Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:06 15 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul din Depozit redivivus Lucrări de Ion Bitzan şi Ion Sălişteanu, pe simezele Muzeului de Artă din Constanţa

ro

02 Oct, 2019 00:00 337 Marime text

Muzeul de Artă din Constanţa reia seria expoziţiilor grupate sub genericul „Muzeul din Depozit“, astfel că, începând de astăzi, în lumina spoturilor vor fi aduse tablourile mai puţin cunoscute ale pictorilor Ion Bitzan şi Ion Sălişteanu.


Directorul instituţiei, criticul de artă Doina Păuleanu, a avut, încă din 2015, iniţiativa valorificării fondului de lucrări care - din lipsă de spaţiu şi de profil al muzeului, care e un muzeu de artă modernă - nu pot fi expuse pe simeze. Astfel, din totalul de 7.600 de lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Constanţa, doar puţin peste 1.000 sunt prezentate publicului. De aceea, expoziţiile temporare în care lucrările sunt aduse din depozit şi expuse publicului reprezintă momente de mare însemnătate pentru iubitorii de artă.


Potrivit Doinei Păuleanu, Ion Bitzan şi Ion Sălişteanu sunt mari pictori ai perioadei contemporane care, chiar dacă nu mai sunt în viaţă, continuă să influenţeze generaţii de artişti, ei fiind şi mari pedagogi ai timpului lor, care au format pictori importanţi de astăzi. Ani grei, de rezistenţă prin cultură, anii ‘70-‘90 au fost dominaţi de aceste două personalităţi ale culturii naţionale, de o cuprindere extraordinară şi accentuat modernism în expresie.


Citeşte şi:

95 de ani de la nașterea artistului plastic dobrogean Ion Bițan

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii