Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:25 07 12 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă din Constanța lansează volumul Risipitorul de talent- Ilie Cristoloveanu, pictor și filolog în România și SUA

ro

19 May, 2022 09:44 2418 Marime text
Lansare de carte , foto: Muzeul de Artă Sâmbătă, 21 mai 2022, începând cu orele 16, Muzeul de Artă din Constanța lansează volumul Risipitorul de talent- Ilie Cristoloveanu, pictor și filolog în România și SUA, autori: Mona Momescu, Eduard Andrei, Editura Paideia, 2022, în prezența autorilor, cu o introducere a directorului muzeului, Dr. Lelia Rus- Pîrvan.


Cartea reconstituie, pentru prima dată de la emigrarea lui Ilie Cristoloveanu (1893-1964) în SUA în 1922, traiectul de viață și activitate al unei personalități proteice, care s-a afirmat ca pictor și filolog.


A predat limba română peste două decenii la Universitatea Columbia din New York, consacrându-se în același timp ca portretist al unor personalități politice și culturale din SUA și România (Dwight Eisenhower, Herbert Hoover, Regele Carol al II-lea, N. Iorga, G. Enescu, oameni de știință).


Volumul oferă, în premieră, peste 100 de pagini cu reproduceri de înaltă calitate ale principalelor lucrări din colecția artistului, donată de văduva acestuia, soprana Olga Cristoloveanu, Muzeului Național de Artă al României în 1977 și descoperite recent, precum și ale unor documente oficiale și corespondență.


Volumul readuce la viață flamboaiantul New York al anilor 1920-1940, lumea strălucitoare a diplomației românești în SUA, dar și lungul drum al reîntoarcerii lucrărilor artistului în România în timpul comunismului. În același timp, este povestea vieții marcate de momente de tragedie a unei familii exemplare de artiști., tranmit reprezentanții Muzeului de Artă Constanța. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii