Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:59 23 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muftiul Cultului Musulman din România își aniversează ziua de naștere. De azi schimbă prefixul. Este cel mai tânăr muftiu din istoria României

ro

18 Aug, 2017 03:08 5154 Marime text
Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, împlinește, astăzi, 18 august, 40 de ani.

Este născut, potrivit paginii oficiale a instituției pe care o conduce, în oraşul Medgidia, judeţul Constanţa,

 A fost ales, pentru prima dată șef al cultului musulman, în seara zilei de 15 septembrie 2005, la expirarea mandatului de cinci ani al predecesorului său, muftiul Bagâș Sanghirai.

Din Sura-Islam (Consiliul Sinodal) fac parte 15 clerici, 8 mireni, muftiul în exercițiu și directorul Colegiului Teologic “Kemal Atatürk”.

Actualul muftiu avea atunci 28 de ani, fiind cel mai tânăr muftiu din România și a fost ales cu 19 voturi din cele 25 exprimate de membrii Sura-Islam.


În cursa pentru alegerea noului muftiu s-au înscris cinci persoane - Resul Maarem, Osman Negeat, Halil Ismeat, Iusuf Murat și Bagâș Sanghirai.
Studii

A început sã înveţe în România, dar pentru a putea studia teologia islamică şi-a continuat şcolarizarea începând din anul 1991 în Turcia – astfel a absolvit Liceul Teologic din Edirne în 1994.

Între 1994 şi 1995 a urmat cursuri TÖMER de perfecţionare a limbii turce, iar în 1995 a fost admis la Facultatea de Teologie a Universităţii 19 Mai din Samsun pe care a absolvit-o în anul 2000.

Muurat Iusuf s-a întors în România şi a început serviciul în slujba comunităţii musulmane. A pornit prin a preda religia islamică la Şcoala Constantin Brâncuşi din Medgidia.

Din 2001 a activat în cadrul Muftiatului Cultului Musulman din România îndeplinind funcţia de consilier de cult. În acelaşi an este numit membru al Comisiei Naţionale de eliberare a programelor analitice la disciplinele teologice.

Deasemenea a predat religia islamică în liceele Traian, Ovidius şi la Colegiul Naţional Mircea cel Bãtrân din Constanţa.

Totodată şi-a continuat studiile în domeniul teologic la Facultatea de Teologie a Universităţii Valahia din Târgovişte – obţinând titlul de master în urma susţinerii lucrării ’’Ethosul Juridic Islamic şi Creştin din Dobrogea’’.

Este doctorand al Facultatăţii de Teologie, Universitatea ’’Ovidius’’ din Constanţa, sub conducerea ştiinţifică a Pr. Prof. Dr. Nicolae Dură, cu tema tezei de doctorat ’’Drepturile omului conform Dreptului Islamic şi Dreptului Canonic’’.

Este cunoscător al limbii turce, al limbii arabe şi al limbii engleze, și pasionat de istorie.
În timpul liber practică fotbalul sau tenisul de masă.

Este căsătorit cu Güler şi împreună au doi copii: Zehra şi Muhammed Emin.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Regep Belgin 18 Aug, 2017 09:31 La multi ani!