Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manuscrisele lui Ioan N Roman, donate Directiei Judetene a Arhivelor

ro

26 Sep, 2007 00:00 1714 Marime text
1190748255.jpg

Bogatul material documentar releva personalitatea "Patriarhului Dobrogei" constituind, deopotriva, o valoroasa sursa de informare pentru cercetatori

Directia Judeteana Constanta a Arhivelor Nationale s-a imbogatit, saptamana trecuta, cu o donatie care vine sa reintregeasca fondul familial Ioan N Roman. Pentru oamenii de cultura, donatia profesorului universitar dr. Radu Stefan Vergatti, a fiului sau, Mircea Dan Vergatti si a Cristinei Narcisa Vergatti are o importanta deosebita. Acesta cuprinde o serie de manuscrise care, pe langa valoarea lor de documente, vorbesc despre personalitatea lui I N Roman. Obiectul donatiei, a carui beneficiar este Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Constanta, il constituie trei dosare, cu corespondenta diversa, manuscrise si texte dactilografiate cu versuri scrise de I N Roman, caiete de versuri si o agenda cu poezii scrise de I N Roman. Dosarul cu corespondenta cuprinde inventarul bibliotecii personale a ilustrului om de cultura, corespondenta intre Primaria Constanta si editura Cartea Romaneasca, precum si inventarul casei si bunurilor din casa acestuia, puse la dispozitia Primariei Constanta pentru biblioteca. Dosarele mai cuprind si plicuri cu fise de lectura sau traduceri din literatura universala, dar si creatii proprii. Pe fila unui caiet de notite, Ioan N Roman nota: "Bucatile din acest bloc sunt insirate fara nicio metoda, numai in ordinea in care au fost revazute, multe din ele avand inca nevoie de o ultima «cizelare». Daca va fi sa fie vreodata publicate in volum, ele urmeaza sa aiba alta ordine, pe cat se va putea ordinea cronologica , pentru a raspunde mai bine titlului ce as voi sa le dau «Uitate si necunoscute»". De asemenea, o agenda, de 300 de pagini, care cuprinde doar cateva poeziei are inscriptionata in partea superioara titlul "Uitate si necunoscute". In agenda se mai regaseste si o foaie, ingalbenita de vreme si patata de cerneala care provine din acelasi caiet de notite, pe care sunt enumerate titlurile a 29 de poezii. Datoria cercetatorilor este aceea daca a verifica daca poeziile au mai fost publicate in presa vremii, sau daca se regasesc in volum, pentru a pune in aplicare "dorinta testamentara" a omului de cultura.

Expozitia Ioan N Roman, in proiect

Radu Stefan Vergatti este profesor de istorie la Universitatea Valahia din Targoviste, iar materiale care fac obiectul donatiei provin de la unchiul sau, care a fost casatorit cu una din fiicele lui I N Roman. Virgil Coman, directorul Directia Judeteane Constanta a Arhivelor Nationale, respectand dorinta donatorilor, va organiza, anul viitor, o expozitie care va cuprinde imagini si documente din fondul familial I N Roman. Insa, donatia nu s-a oprit aici, urmand ca alte documente sa se alature celor care constituie fondul personal. Anul acesta, Directia Judeteana Constanta a Arhivelor a mai primit de la profesorul Vergatti aproximativ 500 de fotografii care au apartinut lui Ioan N. Roman. Cel care avea sa marcheze destinul Dobrogei s-a nascut la 20 iulie 1866 in comuna Tropoclo, judetul Ismail, dar a fost declarat in comuna Comandaresti, judetul Iasi. Absolvent al studiilor liceale la Iasi, I N Roman a inceput studiile juridice pe care le-a incheiat in perioada 1893-1897 la Bruxelles. Aici, Ioan N. Roman a urmat, concomitent, cursurile Facultatii de Litere si Filosofie si pe cele ale Facultatii de Drept. In 1897 a obtinut titlul de doctor in drept "avec distinction", asa cum a fost notat in diploma. In acelasi an, a revenit in tara unde a lucrat in cadrul judecatoriei Curtea de Arges, fiind apoi numit judecator la Medgidia. In 1899, Ministerul Justitiei i-a acordat dreptul de practica avocatura, iar din 1900 a inceput sa lucreze avocat la Constanta, unde a devenit si primar al orasului in 1910. Inainte de a pleca in strainatate, I N Roman a desfasurat o bogata activitate ziaristica si literara. A fost, alaturi de Constantin Bratescu initiatorul "Societatii culturale dobrogene" si al revistei "Analele Dobrogei", dupa ce, in perioada bucuresteana infiintase "Adevarul literar". A constituit si condus Societatea "Pro Eminescu", menita sa stranga fonduri si a ridica statuia poetului la malul marii, lucru realizat de Oscar Han. Ioan N Roman a murit la Constanta, pe 12 iulie 1931. Din 1933 si pana in 1941 cand au fost bombardate, casele lui Ioan N. Roman din strada Carol 127 au gazduit Biblioteca Municipala Constanta, careia i-a imbogatit fondurile cu numeroase si valoroase lucrari juridice, si nu numai. Ca semn de recunoastere a meritului celui pe care Nicolae Iorga l-a numit "Ilustrul" si "Patriarhul Dobrogei" biblioteca judeteana poarta, din 2003, numele lui Ioan N Roman.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii