Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:21 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța „Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României“

ro

01 Dec, 2017 00:00 927 Marime text
Nu puteau lipsi din Biblioteca Virtuală manualele de epocă, cu valoarea lor de altădată, foarte interesantă. Un exemplu în acest sens este și manualul pentru „clasa II primară urbană și Divizia II rurală, anul I și II“ - „Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României“, scris de D. Bujilă (institutor fost revizor școlar) și M. Mitache (institutor).

Apărut în anul 1911, manualul are pe copertă biserica din Hârșova și un motto - „Înainte de orice Dumnezeu și Patria“.
 
Primele informații oferite elevilor, ca-ntr-o poveste, sunt legate de Orientare, mai precis punctele cardinale, apoi sunt învățați să deseneze planul clasei, urmat de planul școlii, casa părintească... „stradele ce trec pe la școală“, „satul și orașul“, „organizarea satului“, „împrejurimile satului“, „comuna rurală și comuna urbană“.
 
Și pe vremea aceea, „capul județului“ era un prefect... care se sfătuia cu oameni aleși de către locuitorii județului, numiți consilieri județeni.
 
La Noțiunea de țară aflăm că existau 32 de județe. Este interesant să deschideți acest manual la pagina 60 pentru a vedea harta de atunci a României, care era împărțită în patru: România din dreapta Oltului, România dintre Olt și Milcov, România dintre Milcov și Prut și România dintre Dunăre și Mare.
 
Merită parcurs acest manual doar și pentru a simți românește, așa, ca la 1911.
 
Manualul poate fi citit integral aici 
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.   

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. 
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcare în scop personal şi necomercial, în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii