Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luceafarul poeziei romanesti, aniversat la Cumpana

ro

16 Jan, 2008 00:00 1573 Marime text
1200432222.jpg

Ziua nasterii marelui poet Mihai Eminescu a fost marcata de elevii si prescolarii din cadrul scolii generale si Gradinitei nr. 1 din localitate

Eminescu ramane viu in spiritualitatea romanilor. Ieri s-au implinit 158 de ani de la nasterea marelui poet, care este in continuare unul dintre principalele repere ale culturii romanesti. Aniversarea Luceafarului, asa cum a fost supranumit Mihai Eminescu, a fost marcata si la scoala generala din Cumpana. In perioada 8-15 ianuarie elevii scolii cu clasele I-VIII din comuna Cumpana au participat la o serie de activitati dedicate marelui poet, inscrise sub titlul "Saptamana Eminescu". Potrivit primarului comunei Cumpana, Mariana Gaju, activitatile cu specific cultural-educativ au avut ca obiectiv principal familiarizarea copiilor cu viata si opera lui Mihai Eminescu si apropierea lor fata de poezia poetului. Incepand cu data de 8 ianuarie, la biblioteca scolii generale din localitate s-au desfasurat doua proiecte educationale denumite sugestiv "Omagiul Luceafarului" si "Gandul pentru Eminescu". Ieri a avut loc ce-a de-a treia manifestarea derulata de elevi ai claselor a II-a si a IV-a a scolii din Cumpana. La actiunea intitulata "Eminescu in interpretarea micilor actori" au participat zeci de copii din scoala generala, dar si prescolari de la Gradinita nr. 1. "Este un prilej pentru ca elevii sa cunoasca opera si viata poetului Mihai Eminescu. Copiii au fost cei care au gasit singuri la biblioteca informatii despre marele poet si au invatat poezii. Speram ca astfel sa li se intipareasca in minte pentru totdeauna fragmente din opera poetului national, pentru ca in era Internetului exista tendinta de a citi tot mai putin", ne-a declarat Valentina Luncanu, invatatoarea clasei a IV-a A din cadrul Scolii generale Cumpana. Copiii au sustinut, ieri, un mic program in cadrul caruia au recitat cateva din poeziile eminesciene, iar sala de clasa unde s-a desfasurat activitatea a rasunat de cantece cunoscute, pe versuri eminesciene, precum "Mai am un singur dor", "Pe langa plopii fara sot", "O, mama".

Copiii au primit in dar carti

De asemenea, copiii au organizat si o expozitie de desene cu picturi si desene realizate de ei, ce au avut ca sursa de inspiratie opera lui Mihai Eminescu. Cadrele didactice Valentina Luncanu, Nicoleta Poenaru - clasa a II-a E, Doina David - clasa a IV-a D, Elena Ciuciulica - clasa a II-a B si educatoarea Georgeta Mirciu - grupa pregatitoare, implicate in proiect, i-au premiat pe copiii participanti la concursul de recitari de poezii cu diplome si premii in carti. Ziua nasterii lui Mihai Eminescu a fost marcata si elevii claselor V-VIII, sub indrumarea profesorilor de limba si literatura romana. Mihai Eminescu a debutat in anul 1866, cu poezia "La mormantul lui Aron Pumnul". Printre cele mai cunoscute capodopere ale sale se numara "Scrisorile", publicate in 1881 in revista Convorbiri Literare si "Luceafarul" publicat un an mai tarziu. De-a lungul vietii, Mihai Eminescu a imbratisat si meseria de sufleur, copist sau bibliotecar, fiind in acelasi timp un talentat analist politic al vremii.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii