Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Constanța Ziua Mondială a Teatrului, celebrată la TSC, prin premiera spectacolului „Universuri paralele” (GALERIE FOTO)

ro

27 Mar, 2022 18:48 2315 Marime text
Imagine de la eveniment, foto: ZIUA de Constanța

După ce, doi ani la rând, sărbătoarea s-a petrecut online, din cauza restricțiilor pandemice, duminică, 27 martie 2022, iubitorii teatrului vor avea bucuria să fie prezenți fizic în sala studio recent amenajată în strada Lahovary, pentru a asculta mesajul unei personalități importante a teatrului românesc și a urmări premiera spectacolului „Universuri paralele”.

„Astăzi este ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI!

La mulți ani TEATRULUI! La mulți ani OAMENILOR DE TEATRU, actori, scenografi, regizori, dramaturgi, coregrafi, lighting designeri, compozitori, sunetiști, luminiști, recuziteri, mașiniști, cabiniere, plasatoare, meșteri tâmplari, mecanici, pictori, oamenii din birourile administrative... toți sunt astăzi sărbătoriți!!! La mulți ani, SPECTATORILOR!!!

În această zi de celebrare a TEATRULUI, trimitem din Constanţa, România, un gând de compasiune, solidaritate şi speranţă către colegii noştri din teatrele din Ucraina, care sunt nevoiţi să lupte pentru  vieţile lor şi ale apropiaţilor, pentru siguranţa lor, pentru apărarea patriei lor. În Constanța, avem șansa să avem astăzi o premieră, în Ucraina, teatrele transformate în adăposturi pentru copii sunt bombardate! Suntem cu sufletul și gândul alături de toți artiștii ucraineni, ca de altfel de toți cetățenii ucraineni, care trec prin momente îngrozitoare! Ne rugăm ca acest război să se termine curând.

La Constanța s-a transformat o clădire de birouri într-o Sala Studio de Teatru! Dar astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului atragem din nou un semnal către toate autoritățile locale și centrale! CONSTANȚA ARE NEVOIE DE O CLĂDIRE NOUĂ DE TEATRU! O clădire pe măsura anvergurii acestui minunat oraș și pe măsura importanței pe care o are urbea noastră în ansamblul societății românești!

„Un popor fără Teatru este un popor mort” (Federico Garcia Lorca)

De 60 de ani, ziua de 27 Martie, ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI, este sărbătorită printr-un mesaj transmis de o personalitate recunoscută a teatrului şi citit în toate teatrele ce ţin să marcheze evenimentul. Primul mesaj a fost scris şi citit în anul 1962 de renumitul dramaturg Jean Cocteau, iar în 1976 cel invitat să transmită mesajul a fost Eugen Ionescu. 

În această seară, la Teatrul de Stat Constanța, înainte de PREMIERA OFICIALĂ  a spectacolului „UNIVERSURI PARALELE” de David Lindsay-Abaire, în regia lui Radu Iacoban, va fi citit mesajul scris, pentru 27 Martie 2022, de Peter Sellars, o personalitate a teatrului american şi mondial în ultimii 50 de ani, regizor de teatru şi operă, director de festival.  S-a remarcat de-a lungul întregii cariere cu montările sale unice, cu totul originale, ale operelor și pieselor de teatru clasice și contemporane:


Teatrul reprezintă un spațiu, creat pe pământ, al egalității între ființe umane, zei, plante, animale, picături de ploaie, lacrimi, un spațiu al regenerării. Spaţiul de egalitate şi ascultare reciprocă profundă este iluminat de o frumuseţe ascunsă şi e păstrat viu printr-o adâncă interacţiune între primejdie, ecvanimitate, înţelepciune, acţiune şi răbdare. (...)”

LA MULŢI ANI, Teatrului!”, Erwin Șimșensohn, Directorul general al Teatrului de Stat Constanța.


Mesajul va fi citit de mai mulți actori și directori de teatre din țară, prezenți astăzi la Constanța.  Din partea TSC, citește actrița Mirela Pană.

Prefectul Silviu Coșa, viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu, vicepreședinții CJC,  Petre Enciu și Stelian Gima, parlamentarii USR , consilieri locali și județeni, directori de teatre din țară sunt prezenți la eveniment, care se desfășoară în sala studio de pe strada Ion Lahovari.

Mai sunt prezenți și reprezentanții comunităților minorităților naționale.

Un gând bun este transmis în această seară de la Constanța și pentru artiștii ucrainieni, care astăzi nu se pot bucura, nu pot juca pentru ca acolo este război. Directorul TSC vorbește despre clădirile teatrelor din Ucraina care au fost transformate în buncăre și le urează la mulți ani și colegilor lor din Ucraina!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii