Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul de Artă din Constanța, litografii Pierre-Auguste Renoir

ro

02 Jul, 2019 00:00 2478 Marime text

Începând de mâine și până la sfârșitul lunii august, la Muzeul de Artă din Constanța admiratorii de frumos pot vizita o expoziție inedită, dedicată lui Pierre-Auguste Renoir, ce cuprinde 34 de litografii pe care Fernand Mourlot, litograf şi editor francez, a reuşit, în 1951, să le realizeze după lucrările lui Renoir.
În aceste litografii – metodă de reproducere și de multiplicare descoperită în secolul al XVIII-lea - regăsim multe dintre temele preferate ale lui Renoir: Femeie care se îmbăiază, Pălărie prinsă cu ac, Nud de femeie şezînd etc. Unele sunt color, dar multe dintre ele sunt în tonuri de gri, ceea ce însă nu le ştirbeşte din frumuseţea şi serenitatea pe care acestea le emană.
Expoziția ajunge la Constanța prin bunăvoința unui important colecționar de artă - Thomas Emmerling, curator fiind drd. Anastasia Stoiciu.

Opera lui Renoir a demonstrat importanţa studiului după model. O parte din gravuri sunt studii premergătoare pentru opere în pictură. Din 1896, Renoir lucrează alături de asistentul său, Auguste Clot, alături de care va realiza mai multe lucrări de gravură.

Pierre-Auguste Renoir (1841 - 1919) este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului francez. Operele sale prezintă adesea scene de timp liber burghez la sfârșitul secolului al XIX-lea din Paris. Renoir combină influențele Renașterii cu primele abstracțiuni în care atmosfera prezentată este mai importantă decât corectitudinea figurativă. El formează astfel modelul pentru mai târziu fauvismul și arta abstractă. Renoir era cunoscut pentru "ochiul său pentru frumusețe" pentru a cărui prezentare a fost esențial. Interplay-ul dintre lumină și umbră a fost un instrument esențial pentru el și la făcut din unul dintre cei mai populari pictori ai timpului său. El a fost mereu nerăbdător să dezvolte și să perfecționeze în continuare frumusețea. Se observă că, chiar în ziua morții sale, a uitat durerea, a vopsit-o și a rafinat-o. Deci ultimele sale cuvinte au fost „am învățat ceva astăzi".

Litograful și editorul parizian Fernand Mourlot (1895-1988), prieten cu Pablo Picasso, Georges Braque, Marc Chagall și alți maeștri ai modernismului clasic, a fost cunoscut pentru talentul și grija excepțională a litografiilor excelente pentru și după lucrările marilor maeștri. Datorită lui, operele de artă valoroase din punct de vedere litografic ar putea fi făcute cunoscute unui public mai larg și, prin urmare, ar putea fi studiate tehnica și metoda lor de lucru.

În 1965, în colaborare cu moștenitorii, a produs o serie de litografii de portrete, desene și picturi de Pierre-Auguste Renoir și le-a publicat cu Editeur Andre Sauret în Monte Carlo. Mourlot au reușit cu această serie de opere de artă independente care reflectă activitatea Renoir într-un mod extraordinar. A reușit să extragă ușurința impresionismului și a distracției burgheze, precum și personajele din portretele din piatra litografică. Contradicția dintre ușurința jocului de lumină și răceala pietrei a fost depășită. Activitatea lui Renoir în curs de desfășurare de către Mourlot va fi prezentată pentru prima dată în România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii