Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria scafandreriei românești, subiectul unei cărți lansate la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

ro

18 Mar, 2022 19:11 3731 Marime text
Lansare de carte, foto: ZIUA de Constanța

Vineri, 18 martie, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, se desfășoară lansarea cărții „Repere istorice ale scafandreriei românești”, semnată de scafandrul militar Pascale Roibu. Volumul a apărut la Editura Celebris, 2022.

Cu această ocazie iau cuvântul Comandor Ing. Fănel Rădulescu, comandantul Centrului de Scafandri Constanța; Maistrul militar principal instructor scafandru Marian Arfire, managerul Bibliotecii Județene prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici. Lansarea este moderată de Florentina Tatoiu, specialist în comunicare.

„Repere istorice ale scafandreriei românești” reprezintă o istorie captivantă nu doar în cuvinte, ci și în imagini a scafandreriei românești, o istorie care iese la suprafață prin efortul documentar și abnegația unui veteran al acestei profesii pe cât de periculoase, pe atât de frumoase, domnul Pascale Roibu.

Este cu adevărat spectaculoasă etapa de pionierat a acestei profesii, unde profesia se îngemănează cu aventura și riscurile ei, așa cum explorarea lumii de deasupra are un corespondent în explorarea lumii subacvatice cu toate comorile ei ascunse.

Imagine de la eveniment, foto: ZIUA de Constanța

Așa cum există o lume nevăzută sub ape, există o lume nevăzută a unui război care se poartă pe dedesubt, în care scafandrii militari au jucat adesea un rol strategic, un rol esențial. Fără devotamentul acestor oameni ai mării ar fi fost de neconceput edificarea unuia dintre cele mai mari porturi din lume, portul Constanța.

Pascale Roibu ne poartă în adâncul unei istorii secrete, care poartă amprenta indelebilă a aventurii, cu eroi, din păcate, rămași mult timp în anonimat, care acum sunt făcuți cunoscuți.

„Cartea sa constituie și o pagină de istorie dobrogeană care aștepta să fie întoarsă de un om al mării dăruit cu înzestrarea și voința unui scriitor. Cercetarea realizată de către Pascale Roibu este o restituire necesară care relevă încă odată importanța pe care Mare Nostrum o reprezintă pentru România”, a transmis managerul Bibliotecii Județene, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii