Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Simiti, profesorul dobrogean care a fost decorat post - mortem cu titlul de Cetățean de onoare al localității Cerna, județul Tulcea

ro

30 Sep, 2023 16:24 2579 Marime text
  • În anul 1939, el s-a înscris la Liceul din Silistra, oraș care încă aparținea României pe atunci, dar după un an, el și cu familia s-au stabilit în comuna Cerna, județul Tulcea, fiind strămutați în urma tratatului româno – bulgar de la Craiova din 1940
  • Ioan Simiti a primit numeroase premii și distincții, unul dintre ele fiind titlul de Cetățean de onoare al localității Cerna, acordat post – mortem în anul 2001. Cu acel prilej, autoritățile locale au dezvelit pe peretele casei părintești o placă comemorativă


Ioan Simiti a venit pe lume la data de 1 octombrie 1928. Este originar din Hașchioi, județul Durostor, teritoriul Dobrogei.


În anul 1939, el s-a înscris la Liceul din Silistra, oraș care încă aparținea României pe atunci, dar după un an, el și cu familia s-au stabilit în comuna Cerna, județul Tulcea, fiind strămutați în urma tratatului româno – bulgar de la Craiova din 1940.


Și-a continuat studiile liceale la Călărași și Brăila, iar apoi a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din Cluj.


Ioan Simiti a obținut titlul de doctor în științe farmaceutice în anul 1960. Teza lui s-a numit „Contribuțiuni la prepararea și reacțiile unor acizi tiofenolici și a derivanților lor”.


Ioan Simiti a fost, pe rând, șeful catedrei de chimie organică, decan al Facultății de Farmacie, prorector didactic al Institutului de Medicină și Farmacie.


De asemenea, el a fost membru al mai multor foruri academice din țară și din străinătate.


Profesorul a publicat peste 130 de studii și articole în România și în țări din afară. A semnat împreună cu alți oameni de știință câteva invenții și inovații.


Ioan Simiti a participat la conferințe și congrese naționale și internaționale de chimie și farmacie.


Numele său este menționat în multe enciclopedii și dicționare.


Ioan Simiti a primit numeroase premii și distincții, unul dintre ele fiind titlul de Cetățean de onoare al localității Cerna, acordat post – mortem în anul 2001. Cu acel prilej, autoritățile locale au dezvelit pe peretele casei părintești o placă comemorativă.


Ioan Simiti a murit la Cluj – Napoca, în ziua de 10 septembrie 1997.


Citește și:

Marin Mincu, poetul ce a publicat volume atât în țară, cât și în Italia. Anul trecut a fost declarat post-mortem Cetățean de Onoare al județului Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii