Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invitaţie culturală de la Facultatea de Arte O nouă reprezentanţie a piesei „Hades şi Persefona, o legendă despre tenebre şi lumină”

ro

04 Apr, 2016 14:10 2011 Marime text
 
Facultatea de Arte de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa îi invită pe toţi constănţenii la spectacolul-eveniment „Hades şi Persefona, o legendă despre tenebre şi lumină”. Reprezentanţia va avea loc mâine seară, la ora 19.00, la Teatrul National de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”.
 
Spectacolul reinterpretează una dintre cele mai frumoase legende ale lumii, cea a dragostei damnate dintre Hades, zeul morţii, şi Cora Persefona, fiica zeiţei holdelor mănoase şi a vieţii, Demetra. Însinguratul zeu al morţii se va îndrăgosti de Cora şi o va răpi. Mama distrusă de durere, rămasă fără singura ei fiică, ameninţă că viaţa va dispărea de pe pământ dacă nu îşi va recupera copila. Hades, la rându-i, ameninţă că dacă îi va fi luată Cora, oamenii nu vor mai muri, iar morţii şi nemorţii vor sălăşlui laolaltă, în chip nefiresc, pe pământ.
 
Dragostea Corei Persefona pentru cel care îi va deveni soţ şi pentru mama sa, zeiţa agrară a vieţii, gata să distrugă lumea, va deveni astfel puntea de legătură dintre cele două tărâmuri, cel al vieţii şi cel al morţii, întruchipată în simbolistica celor patru anotimpuri: primăvara şi vara, Cora urcă pe pământ, la mama sa, trezind natura la viaţă, iar toamna, când natura capătă tonuri ruginii, şi iarna, când totul rămâne-n alba nemişcare, coboară în regatul de sub pământ, pentru a fi alături de soţul ei.
Astfel, viaţa şi moartea, lumina şi tenebrele se află într-un perpetuu echilibru, dat de dragostea dintre fiinţe antagonice care găsesc, în chiar contradicţiile dintre ele, puterea de a se schimba.
 
Spectacolul este unul caritabil, suma care se va aduna în urma vânzării biletelor fiind utilizată pentru organizarea unor cursuri gratuite prin care copiii din centrele de plasament ale Municipiului Constanţa vor primi în sufletele lor dragostea pentru artă.
 
Reamintim că, joi, a avut lco premiera absolută a spectacolului „Hades și Persefona: o legendă despre tenebre și lumină”, în Sala „Elpis” a Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”.
 
Citeşte şi Facultatea de Arte a lansat seria de manifestări „Primăvara Artelor” 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii