Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est Børge Kallesten, unul dintre proprietarii norvegieni ai Casei Damadian - „Corupția este vinovată de falimentul cultural din Constanța“

ro

11 Nov, 2016 10:35 2245 Marime text
Børge Kallesten trăiește în Stavanger, oraș port din Norvegia, aflat la 3000 de kilometri de Constanța.
În anul 2004, acesta împreună cu tatăl său și cu un alt investitor norvegian au cumpărat Casa Damadian din piața Ovidiu.
Deși nu se află pe Lista Monumentelor Istorice, cei trei norvegieni au reabilitat clădirea cu atenția cuvenită unui imobil de patrimoniu.
Alături de arhitectul Dorin Bucur, Børge Kallesten a reușit să consolideze și să restaureze Casa Damadian în întregime. Lucrările au durat șase ani (2005-2011).
 

ISE: Cât de important este, în viziunea dumneavoastră, patrimoniul istoric și cultural pentru o comunitate?
 
Børge Kallesten: Patrimoniul istoric și cultural este legat direct de identitatea unei comunități. Dacă dărâmăm toate clădirile istorice, dărâmăm și o mare parte din istorie. Pentru ca generațiile viitoare să știe ce a fost, trebuie să aibă și puncte de referință vizibile.
 
Încă sunt prea mulți oameni în Constanța care trăiesc de la o zi la alta și nu au timp sau interes pentru moștenirea culturală și istorică. Când ești îngrijorat că nu ai cu ce să-ți hrănești copiii, nu mai ai loc în viață pentru aprecierea patrimoniului cultural și istoric. Și acest lucru este adevărat. Sunt priorități diferite în viață, și pentru un om viața lui este mai importantă. Și faptul că patrimoniul a ajuns în starea actuală nu este vina acestora, sau măcar ei sunt scutiți de vină. Răspunderea este a comunității în sine, și mai ales a administrației locale: șefi și directori cu poziții mari și cu puterea de a decide ceva.
 
Părerea mea este că, dacă te înconjori cu lucruri frumoase, automat devii mai fericit. Cine nu se simte bine când este în Paris și se uită în sus la Turnul Eiffel? Sau când ești pe vârful unui munte și vezi natura curată; un munte care urcă până în nori, un lac așa de limpede că trebuie să te gândești bine dacă este apă sau este cerul. La fel în orașele unde trăim. Mediul din jurul nostru ne afectează, și afectează și identitatea noastră. Credeţi că un venețian ar fi la fel de mândru că vine exact din Veneția, dacă orașul ar fi fost dărâmat și reconstruit din sticlă și beton? „Avem cea mai mare parcare multietajată din toată Italia – aici, în Piața San Marco!” – Nu cred că ar fi un caz de mândrie, ci unul de rușine.

Autor: Cristian Andrei Leonte

Mai multe pe: info-sud-est-ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii