Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Corneliu Marinescu, un profesor de seamă al județului Constanța

ro

17 Oct, 2023 17:00 1319 Marime text
  • După ce și-a desăvârșit studiile universitare, Corneliu Marinescu a predat în școli din mai multe localități ale județului Constanța precum: Mereni, Ciocârlia de Jos, Istria și Poarta Albă
  • În anul 1954, Corneliu Marinescu s-a stabilit definitiv la Medgidia
  • În carieră, Corneliu Marinescu a ocupat funcția de: profesor de matematică, director adjunct în cadrul Școlii profesionale I.M.U. Medgidia, subinspector școlar în județul Constanța, director adjunct la Liceul din Cernavodă, director al Căminului Cultural din Poarta Albă și director al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Medgidia
 
Corneliu Marinescu s-a născut într-o zi de 18 septembrie 1911, în comuna Viișoara, județul Constanța.
 
În locul de baștină, Marinescu a urmat clasele primare, iar apoi a studiat pe rând la Școala normală de învățători din Constanța, Școala de ofițeri în rezervă din Bacău și Facultatea de Matematică – Fizică din cadrul Universității București.
 
După ce și-a desăvârșit studiile universitare, Corneliu Marinescu a predat în școli din mai multe localități ale județului Constanța precum: Mereni, Ciocârlia de Jos, Istria și Poarta Albă.
 
În anul 1954, Corneliu Marinescu s-a stabilit definitiv la Medgidia.
 
El a profesat la Școala profesională aflată în subordinea I.M.U. Medgidia, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, dar și la Cernavodă.
 
În carieră, Corneliu Marinescu a ocupat funcția de: profesor de matematică, director adjunct în cadrul Școlii profesionale I.M.U. Medgidia, subinspector școlar în județul Constanța, director adjunct la Liceul din Cernavodă, director al Căminului Cultural din Poarta Albă și director al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Medgidia.
 
Existența ultimei instituții de învățământ amintită i se datorează și lui Corneliu Marinescu, care a avut mai multe intervenții la autoritățile din acele vremuri. Construcția liceului a fost finalizată în 1961.
 
Un capitol din volumul „Personalități marcante ale Medgidiei” scris de Adrian Ilie îi este dedicat acestei personalități. Mai jos redăm un fragment:
 
„Pe lângă matematică, a fost pasionat şi de istoria locală. A fost un pasionat al fotografiei, surprinzând oameni, clădiri şi evenimente reprezentative pentru oraş.
 
A scris Schiţă monografică a comunei Istria, ca o recunoaştere a faptului că acolo şi-a desfăşurat activitatea profesională la începutul carierei didactice. Parcă a dorit să marcheze trecerea sa prin acel loc.
 
Ca o încununare a eforturilor sale de documentare, va reuşi publicarea volumului Medgidia. Studiu monografic. Fotografia ca document istoric, în anul 2006. Lucrarea oferă pasionaţilor de istorie locală posibilitatea de a cunoaşte o parte a trecutului oraşului, mai ales prin intermediul imaginilor. În perioada regimului comunist, secretarul de partid de la județ a solicitat realizarea unei monografii a orașului Medgidia. De atunci a început să colecționeze fotografii. Multe dintre acestea le-a luat de la colegii săi. Pe altele le-a realizat personal.
 
Într-o vizită pe care i-am făcut-o în anul 2005, mi-a prezentat un manuscris al cărții pe care avea să o publice în 2006. Erau informații scrise la mână, curat și deslușit, cu rigoarea unui matematician. Parcă la milimetru. Fotografiile erau lipite. În unele locuri lipseau. Spunea că mai oferise manuscrisul unor oameni care îi călcaseră pragul și nu le mai primise înapoi. Avea o urmă de regret. Își exprima intenția de a le publica, pentru a rămâne astfel în istoria urbei. Va reuși acest lucru și va rămâne în istoria localității, prin această realizare editorială.”
 
În anul 2004, pe 25 octombrie, Corneliu Marinescu primea titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Medgidia.
 
Tot într-o zi de octombrie, pe 17, în anul 2008, Corneliu Marinescu părăsea această lume la vârsta de 97 de ani.
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală In memoriam Corneliu Marinescu, personalitate marcantă a orașului Medgidia

#citeșteDobrogea Corneliu Marinescu, un matematician pasionat de istoria Dobrogei

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii