Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„FRAGIL. Teritorii portabile” Epoziție a artistului Cosmin Paulescu – Cozo la Muzeul de Artă Constanța

ro

23 May, 2022 14:54 2883 Marime text
Foto MUZEUL DE ARTĂ CONSTANȚA
  • Expoziția „FRAGIL. Teritorii portabile” a artistului Cosmin Paulescu - COZO, deschisă publicului în perioada 25 mai - 7 iulie 2022 la Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, reunește o serie obiectuală amplă, remake-uri după instalații interactive de mari dimensiuni realizate în ultimii ani.
 
Reîntâlnim, la o scară mai mică și într-o altă asamblare, atât lucrări precum “Play pe plai“, “Rocada“ și “Ping-pong“, cât și creații noi, piese expuse în premieră. O parte dintre lucrări își păstrează atributul interactivității, specific creațiilor artistice ale artistului, iar publicul este invitat să interacționeze cu lucrările devenind parte integrantă în cadrul proiectului.
 
 
La o primă decriptare vizuală, obiectele sunt prietenoase ducându-ne cu gândul la joc, agrement și spirit ludic. Depășind nivelul vizual empiric, suprafața hărții devine un spațiu al competiției, al confruntărilor și, în final, chiar al unui câmp de luptă între forțe beligerante.
 
Aparențele de suprafață dezvăluie în profunzime o altă interpretare: lucrările glisează de la un registru ludic către unul cu tonalități grave, făcând trimitere spre noile realități geopolitice și militare din vecinătatea estică a țării noastre.
 
După cum afirmă și Aurelia Mocanu, istoric și critic de artă, familiarizată cu lucrările artistului “Arta instalaționistă (cu foto, postere şi ready made-uri), este unul dintre cele mai la îndemână şi active relee de referință la evenimente comunitare, acelea care se pot redistribui afectiv printr-o nouă situaționare. Demersurile acestei modalități provin cert din scenografie, montaj, event şi promovarea subtilă a „gata-făcutului”.
 
Instalaționismul are cele mai elastice şi cordiale relații cu spațiul, îl locuieşte şi i se pliază. Criteriul esteticului se deduce din dozaje şi din tăieturile de interval. Intervențiile lui Paulescu sunt „oxigenateˮ prin insolit, în ciuda faptului că mizează pe acumulare şi invaziv. [...] Temele sociale ale scenei româneşti sau temele de raportare la mòdele culturale conţin la el un ecart critic subîntins de ironie hâtră. Este, credem, şi o marcă definitorie pentru generaţiile artei româneşti, formate după 1990. Constatăm, deasemenea, o componentă moral-estetică eludată de arta oficioasă, sub comunism. Se reînnoadă astfel fire creative cu avangardismul genuin românesc şi cu umorul atavic al folclorului nostru, mai mult sau mai puţin urban.ˮ
 
Cosmin Paulescu este un artist român, născut la Craiova, specializat în artă murală, care trăiește și lucrează la București, are o carieră didactică de peste două decenii, în prezent fiind decan al facultății de Arte Decorative și Design din cadrul UNArte București. În palmaresul său se află numeroase expoziții în țară și străinătate, iar ciclul de lucrări hARTA, din care fac parte și lucrările expuse la Muzeul de Artă din Constanța, se află în siajul instalaționismului anilor ‘90, perioadă în care artistul s-a format și a debutat profesional.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii