Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziții de neratat în acest final de săptămână la Muzeul de Artă Constanța

ro

08 Jun, 2023 14:46 1312 Marime text
 
Vești bune pentru iubitorii de cultură! 

În acest final de săptămână, la Muzeul de Artă Constanța puteți admira expoziția ”Pictură 47”, manifestare ce reunește artiști bucureșteni reprezentativi pentru scena artistică din Capitală și expoziția de pictură ,,Tărâm imaginar” a artistei Gabriela Aniței.

Pictorii bucureșteni la Muzeul de Artă Constanța! 

Filiala de Pictură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Muzeul de Artă din Constanța vă invită, în perioada 24 mai și 25 iunie 2023 , să vizitați expoziția ”Pictură 47”, manifestare ce reunește artiști bucureșteni reprezentativi pentru scena artistică din Capitală. Publicul constănțean va admira creațiile recente ale membrilor Filialei de Pictură București, ale căror preocupări plastice denotă o mare varietate de stiluri ce creează unitate în diversitate.

Artiștii expozanți sunt: Petru Lucaci, Cătălin Bălescu, Marius Barb / Barbone, Mircea Mureșan, Ion Anghel, Florin Mocanu, Silvia Stoica, Ile Ștefi, Cosmin Paulescu, Ion Achițenie, Lisandru Neamțu, Liviu Epuraș, Ionuț Barbu, Bogdan Mateiaș, Georgian Bărbieru, Alexandru Rădvan, Andrei Simion, Andrea Nagy, Teodor Ștefan, Gheorghe Pogan, Laurentiu Midvichi, loana Lavinia Streinu, Eusebiu Josan, Iulian Toma, Elena Dăscălescu, Marilena Preda Sânc, Eugen Raportoru, Marius Burhan, Adrian Dica, Laura Niculescu, Cristian Branescu, Dragoș Lupu, Dumitru Glodeanu, Horia Cristina, Nicolae Ispas, George Moscal, Ilie Chioibaș, Sorin Ienulescu, Beti Vervega, Mihai Florin, Mirela Trăistaru, Georgeta Josan, Vasile Tolan, Ana-Maria Barb, Gheorghita Romeo, Nicolae Iorga, Arthur Bota.

Curatorii evenimentului sunt Marius Barb/ Barbone și Mircea Mureșan.


Expoziție: Tărâm imaginar- Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța găzduiește, în perioada 31 mai – 25 iunie 2023, expoziția de pictură ,,Tărâm imaginar” a artistei Gabriela Aniței. Vernisajul expoziției va avea loc pe 7 iunie 2023 la ora 17.00. În deschidere va vorbi criticul de artă Ana Amelia Dincă.

„Simbol al iubirii eterne și al incertitudinii, marea este unul dintre cele mai pictogene motive vizuale, preluate de Gabriela Aniței cu responsabilitatea artistei care, recurgând la un subiect atât de îndrăgit de plasticieni, a trebuit să redefinească printr-o implicare logică, structuri compoziționale caracteristice și unitare, într-o serie de lucrări cu efecte suprarealiste, în care imaginația să îi faciliteze accesul la un tărâm utopic. Aici, impresia de tridimensional a formelor evocate într-un spațiu bidimensional, nu exclude recursul la planuri sintetice de culoare și la crearea impresiei de contemplare insistentă asupra naturii, implicând subiectul recognoscibil și permițând privitorului să descopere o desenatoare și o coloristă de mare calitate.

Însă, această impresie vine în urma recursului la detaliu, pentru că lucrările nu sunt alcătuite din multe elemente, formele din natură fiind analizate prin numeroase pensulații, care denotă o expresivă picturalitate. Aceasta vibrează suprafața alcătuită din efecte de volum și perspectivă, din centre de interes conferind greutate plastică suprafeței pictate și din probleme de cromatologie, admirabil rezolvate, menținute în spectaculosul registru al culorilor când grizate, când pastelate.

Chiar dacă tablourile sale se referă strict la un element marin asociat cu o trăire vizând labirinturi interioare, acesta este doar pretextul unor acumulări emoționale, exteriorizate prin evocatoare suprapuneri tonale, unde descoperim lumi neștiute ale peisajului interior al artistei. Întotdeauna privirea noastră este condusă spre nucleul reprezentării, spațiul real devenind o componentă a imaginației și diseminându-se într-o abordare implicită a unor idei. Aspectul general al lucrărilor sugerează astfel monumentalitate, iar detaliul formal devine un ecou al tărâmurilor ce aparțin spiritului.

Artista se încarcă de energie pozitivă, metamorfozându-și gândurile într-o ecuație vizuală specifică, unde descoperim senzația de tăcere, de regăsire a stărilor de liniște și așteptare a acelui ceva care să refacă trasee de introspecție și modelare pozitivă a ființei sale.[lieul ro fin admitere 300x250]Rămânând în registrul afectiv al contemplării, lucrările Gabrielei Aniței păstrează o structură modernă a compoziției, având în subsidiar criterii de școală, pe care ochiul le percepe imediat. Aspectul general al imaginii este bine calculat, cromatica este așezată în contextul armoniei depline, lăsând tușele să înnobileze cu efectele lor de picturalitate suprafața generoasă a pânzei. Registrele structurale potențează gândurile omului contemporan, care își creează un corset protector față de ambientul societății în care trăiește, izolându-se și creând în sine o sferă intangibilă de către inadvertențele care vin spre acesta.

Dorința de bine și frumos, echilibrul dintre natură și individ, speranța și puterea de a visa, sunt incluse unei abordări care pune față în față rațiunea cu partea metafizică a ființei.” – Ana Amelia Dincă. 


Citește și: Florentin Marian Sîrbu, desemnat director interimar al Muzeului de Artă Populară Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii