Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:08 13 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția „Timpan pentru lumină” a pictorului Constantin Cioc, la Constanța

ro

02 Aug, 2019 22:36 968 Marime text
În perioada 6 – 20 august, 2019, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Asociația Culturală DAR Development din București, propun expoziția pictorului Constantin Cioc: Timpan pentru lumină, al cărei vernisaj va avea loc marți,6 august,la orele 14:00.
 
Expoziția are loc la etajul al II-lea al muzeului și va fi prezentată la Constanța cu sprijinul Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
 
În jurnalul său atelier, Constantin Cioc descrie expunerea timpanelor pentru lumină prin unda sonoră a culorii cu rezonanța ei, plecând de la ideea că pictura începe invariabil cu un raport simplu între două sunete-culori.
 
Din punctul său de vedere, sufletul uman poate fi reprezentat metaforic printr-un timpan a cărui membrană, sensibilă la vibrația luminii, poate vedea sunetul culorilor.
 
Scopul itinerării expoziției este de a aduce în fața privitorului câteva obiecte din atelierului pictorului, obiecte înobilate de lumină, o lumină mistică, sacră, care te face să intuiești lângă ele icoanele reale sau imaginare care însoțesc arta întru credință a lui Constantin Cioc.
 
Debutul expoziției ales în ziua în care se prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului nu este întâmplătore, ci ne duce cu gândul la uimitoarele ipostaze în care ne poate duce lumina spiritului.
 
Pe lângă reprezentanții muzeului, expoziția va fi prezentată de pictorul Constantin Cioc și de dna Alexandra Brutaru, președinta Asociației DAR DEVELOPMENT.

Sursă foto: Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni, Constanța
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii