Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziția „Față în față” la Muzeul de Artă Constanța. Când are loc vernisajul expoziției

ro

17 Aug, 2022 10:13 978 Marime text
Muzeul de Artă din ConstanțaMuzeul de Artă din Constanța găzduiește expoziția de pictură, instalație obiect, artă video și performance, intitulată „Față în față”, semnată de pictorița Anca Pașa Deaconu, în perioada 17 – 31 august 2022.

Rod al studiilor doctorale în curs, dar și al unei activități creatoare intense, expoziția intitulată Față în fațăse desfășoară, în cele patru săli de la parterul acestei prestigioase instituții de cultură, în acord cu un amplu proiect de cercetare plastică, și este alcătuită din patru secțiuni distincte: Începuturi, Luna albă, Dualitate și Povestea unui templu. Tema aleasă de artistă spre studiu și dezvoltată pe parcursul timpului o reprezintă dualitatea, antagonismul și în același timp complementaritatea dintre alb și negru, privite mai puțin ca (non)culori și mai mult ca simboluri străvechi, cu multiple conotații.
 
Anca Pașa Deaconu  se folosește, în dezvoltarea proiectului derulat, de dubla sa activitate (pictor și profesor de educație plastică), astfel încât dualitatea alb/negru devine tema centrală a expoziției Față în față, ca urmare a experienței artistice acumulate de Anca Pașa Deaconu, în timp ce fascinația și misterul, încă nedeplin elucidat al gemelarității, descind din experiența ei pedagogică directă, ce a implicat, în timp, întâlnirea și lucrul cu mai multe perechi de gemene.
 
Tematica fiecăreia dintre sălile Muzeului de Artă din Constanța este distinctă  dar, în același timp, fiecare secțiune a expunerii conduce vizual și conceptual către următoarea, într-un parcurs ascendent prin care se face subtil trecerea de la sugestia lumii materiale  spre cea a lumii spiritualizate, de la contingent la transcendent. Totodată, cele patru secțiuni formează un ansamblu unitar în care sunt investigate patru derivate ale aceleiași teme – dulalitatea alb/negru –, cu patru consecințe în plan ideatic și plastic/pictural ale acesteia.
 
Pictura, colajul, obiectele ready made asupra cărora artista intervine cromatic, happening-ul filmat și transformat în artă video, fotografia, performance-ul, limbaje vechi și noi, se întâlnesc, comunică și invită la dialog, la reflecție și la introspecție, în expoziția Față în față.
 
Vernisajul expoziției Față în față va avea loc miercuri, 17 august 2022, ora 17.00, la Muzeul de Artă din Constanța.
 
Curator expoziție: Lelia Rus-Pârvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța.
 
Invitați: Luiza Barcan, istoric și critic de artă și Eduard Andrei, istoric și critic de artă.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii