Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:45 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După 20 de ani, România se încununează cu lauri la „Prix de Lausanne“ după modelul... D’Artagnan (galerie foto)

ro

06 Feb, 2017 00:00 18374 Marime text
La numai 16 ani, constănţeanca Diana Georgia Ionescu a intrat în lumea bună a baletului mondial, călcând pe urmele faimoasei Alina Cojocaru, laureată şi ea la „Prix de Lausanne”
 
În 1997, o româncă de numai 15 ani făcea senzaţie la unul dintre cele mai cunoscute concursuri de balet din lume, dedicat tinerelor talente, „Prix de Lausanne“. Una dintre variaţiile prezentate se numea „D’Artagnan“. Personajul lui Alexandre Dumas, companionul lui Athos, Porthos şi Aramis, îi purtase noroc micuţei balerine, care se numea Alina Cojocaru şi avea să devină o stea a baletului mondial.
 
După 20 de ani, o altă româncă scrie istorie la prestigiosul concurs „Prix de Lausanne“, considerat o rampă de lansare pentru tinerele talente. Are 16 ani, se numeşte Diana Georgia Ionescu şi este constănţeancă. Elveţienii i-au zis iniţial... Diana Giorgia Ionescu. Ea se numără printre cei opt „prize winners“ ai prestigiosului concurs „Prix de Lausanne“, conform site-ului evenimentului.
 
Timp de cinci zile, membrii unui juriu internaţional, format din personalităţi ale dansului şi prezidat de directorul Royal Ballet de la Covent Garden, Kevin O’Hare, a urmărit evoluţia candidaţilor în timpul cursurilor, al repetiţiilor şi al variaţiilor clasice şi contemporane prezentate pe scenă. Dintre aceştia, i-au ales pe cei mai buni. 20 de tineri au trecut de exigenţele juriului şi s-au calificat în finala celei de-a 45-a ediţii a prestigiosului concurs, ce a avut loc pe 4 februarie, la Teatrul Beaulieu din Lausanne. Printre ei, şi frumoasa şi talentata româncă de la malul Mării Negre, care a cucerit juriul cu variaţiile „Paquita“, de Minkus, şi „Nocturnes“, de Chopin, fiind unul dintre cei opt laureaţi ai concursului „Prix de Lausanne“. În concurs a purtat numărul 120.
 
Premiul, sponsorizat de Fundaţia „Albert Amon“, îi conferă Dianei şansa unică de a putea alege una dintre cele 68 de şcoli sau companii partenere ale competiţiei, pentru a face performanţă, pentru a învăţa de la cei mai buni. Ceilalţi şapte câştigători sunt din: Italia - Michele Esposito, Brazilia - Marina Fernandes da Costa Duarte, Japonia - Taiuske Nakao şi Koyo Yamamoto, Statele Unite ale Americii - Lauren Hunter, Polonia - Stanislaw Wegrzyn şi Coreea de Sud - Sunu Lim.

Frumuseţe, talent, inteligenţă

Diana are toate calităţile pentru a deveni o stea a scenei mondiale. E frumoasă, suplă şi graţioasă. Are alură şi un zâmbet impecabile. Este tenace şi foarte deşteaptă, rezultatele sale la învăţătură fiind o dovadă în acest sens. Are dansul în sânge, iar pe scenă se mişcă cu o lejeritate incredibilă. Nu dansează, pluteşte, iar scena o... iubeşte. La fel şi publicul. Cât efort se ascunde în spatele acestor plutiri de vis? Numai Diana ştie.

Dansează de la patru ani

Ceea ce se ştie despre ea este că studiază baletul de la patru ani. De atunci se pregăteşte să fie cea mai bună şi nu a dezamăgit. A fost elevă a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa. Din România a plecat în 2014, după ce, în decembrie 2013, la Bruxelles, a câştigat, cu sprijinul mentorului său, Elisabeth Pândichi-Lux, care îi este ca o a doua mamă, concursul Youth American Grand Prix, care i-a adus ca premiu o bursă integrală de trei ani la Tanz-Akademie din Zurich.

La 16 ani, se pregăteşte de examenul maturităţii 

Zilele trec, iar Diana Ionescu promite să devină din ce în ce mai bună. „Prix de Lausanne“ este doar un capitol introductiv din cartea succesului său. Printre paşi de balet clasic şi contemporan, departe de familia sa, de părinţii ei care o iubesc şi o susţin, Diana Ionescu se pregăteşte să dea, în vară, examenul de Bacalaureat în Elveţia, în limba engleză.
 
Sursă foto: Facebook („Prix de Lausanne“)

Citeşte şi:

Exclusivitate
Constănţeanca Diana Giorgia Ionescu, pe podiumul „Prix de Lausanne” (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dinu Gabriela 06 Feb, 2017 13:02 Ne bucuram si noi de implirile copilei si a parintilor, profesoarei! Sper sa o vad si eu dansand!