Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:22 28 03 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în cinematografia românească „Ne-a părăsit o actriță excepţională, un suflet nobil, un om extraordinar”

ro

14 Mar, 2020 00:12 6216 Marime text
„Ne-a părăsit Carmen Galin, o actriță excepţională, un suflet nobil, un om extraordinar", scrie pe pagina sa de Facebook Nicu Alifantis.

Astăzi, Carmen Galin, ar fi împlinit 74 de ani.

Carmen Galin a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1967 (ca șef de promoție), fiind studenta profesorilor Sanda Manu, Ion Cojar, Dinu Negreanu și Mihai Mereuță.

A fost colegă de promoție cu Irina Mazanitis, Ilie Gheorghe, Sybilla Oarcea, Eusebiu Ștefănescu, Mitică Popescu, Cristina Stamate.

A fost căsătorită cu regizorul Dan Pița.

Carmen Galin a jucat pe scena Teatrului Național din București, retrăgându-se din activitate și din viața publică în anul 1995. Ea s-a dedicat apoi acțiunilor umanitare.

Activitate profesională

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1967-1970)
Teatrul Național din Cluj-Napoca (1970-1975)
Teatrul Mic din București (1975-1990)
Asistent universitar la IATC (1981-1997)
Teatrul Național București (1990-1995)

Filmografie

Diminețile unui băiat cuminte (1966)
K.O. (1968) - Silvia
Drum în penumbră (1972)
Proprietarii (1973)
Ilustrate cu flori de cîmp (1974)
Tănase Scatiu (1976)
Mere roșii (1976) - psiholoaga
Premiera (1976) - Manuela Gherdan
Iarna bobocilor (1977) - Praxiteea
Profetul, aurul și ardelenii (1979) - Rebecca Waltrobe
Ora zero (1979)
Bietul Ioanide (1979)
Labirintul (1980)
Ana și hoțul (1981)
Saltimbancii (1981) - Fanny Ghica
Pruncul, petrolul și ardelenii (1981) - doamna McCallum
Întunericul alb (1982)
Un saltimbanc la Polul Nord (1982) - Fanny
Skazka stranstviy (1982) - Plague
Faleze de nisip (1983)
Fram (serial TV, 1983)
De dragul tău, Anca! (1983)
Secretul lui Nemesis (1987) - B.B. Mirea
Zîmbet de soare (1987)
Secretul armei secrete (1988)
Campioana (1990) - Lili Oprescu
Vinovatul (1991)
Telefonul (1992)
Trenul din zori nu mai oprește aici (film TV, 1994)

Premii și distincții

Premiul pentru interpretare feminină al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru rolurile din filmele Saltimbancii și Ana și hoțul.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actriței Carmen Galin la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bogdan 15 Mar, 2020 13:32 Dumnezeu sa o Odihnească!