Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:45 25 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre dirijorul dobrogean George Georgescu, cel care a cucerit scenele internaționale, dar și-a dedicat cariera României

ro

11 Sep, 2021 00:00 1672 Marime text
  • George Georgescu a condus unele din cele mai mari orchestre din lume.
 
George Georgescu s-a născut pe 12 septembrire 1887 la Sulina. Marele dirijor a avut un palmares atât de bogat încât epoca (din punct de vedere al domeniului muzical) în care a activat acesta a fost supradenumită „epoca Georgescu“. A dirijat peste 50 de orchestre din întreaga lume, a susținut 850 de concerte, a colaborat cu 150 de solişti români şi străini.
 
Și-a început formarea la Academia de Muzică din București unde a studiat vioara și violoncelul. După finalizarea studiilor de la București merge să se perfecționeze la Școala Superioară de la Berlin unde este elevul lui Hugo Becker, un profesor eminent de violoncel.
 
Își începe cariera artistică în  cvartetul de coarde de sub conducerea violonistului Henri Marteau. Ghinionul se abate asupra carierei penntru care muncise atât de mult, în 1916 suferind un accident din cauza căruia nu mai poate folosi instrumentele cu coarde. Arthur Nikisho , un cunoscut dirijor, îi sugerează să studieze și profeseze arta dirijorală. Sfatul îi va fi de mare ajutor, în anul 1918 marcând un succes la filarmonica din Berlin.
 
Se întoarce în România unde preia conducerea Filarmonicii din București, dirijând și conducând impresionant instituția. Orgazinează concerte și în străinătate. Se remarcă la în Viena unde a dirijat compoziții de Johannes Brahms și Richard Strauss, compozitorii săi preferați. Merge în orașul Luminilor, Paris, unde creează mix uimitor între compoziții de Maurice Ravel și Paul Dukas. În Varșovia, sala a aplaudat simfonia „Cântece nocturne“ de Karol Szymanowski, iar în Italia compoziții ale lui Ottorino Respighi au încântat audiența.
 
Din păcate din cauza instaurării regimului comunist, după cel de-al doilea război mondial, este exilat, pierzând astfel și conducerea filarmonicii, însă pentru pentru puțin timp. În 1947 revine în România, preluând conducerea orchestrei Radiodifuziunii, în urma intervențiilor lui George Enescu. În 1956 preia și conducerea filarmonicii din capitală.
 
În mandatele de director al Operei Române (1922-1926, 1930-1933, 1939-1940) a înființat școala de balet.
 
Moare la 1 septembrie 1964 lăsând un tezaur cultural imens.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

 
Citește și:

In memoriam George Georgescu, dirijorul-creator

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii