Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:35 27 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dacia - Ultima frontieră a romanităţii”, cea mai mare expoziţie din ultimii 20 de ani în care sunt prezentate obiecte antice (VIDEO)

ro

04 Jan, 2023 13:21 958 Marime text
Foto: Youtube/Agerpres„Dacia – Ultima frontieră a romanităţii” este cea mai mare expoziţie din ultimii 20 de ani în care sunt prezentate obiecte antice, descoperite pe teritoriul dintre Arcul Carpatic şi Dunărea de Jos. Potrivit Agerpres.ro, este rodul muncii istoricilor şi arheologilor din 45 de muzee din România şi Republica Moldova, şi a fost coordonată de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României.

Vizitatorii descoperă informaţii despre istoria timpurie a acestei părţi din Europa, despre zorii culturii şi civilizaţiei europene, despre unicitate şi, în acelaşi timp, despre contopirea civilizaţiilor. Călătoria în timp are un traseu ce începe mult înainte de naşterea lui Cristos, cu secvenţa culturală a Hallstatt-ului târziu, practic prima epocă a fierului (secolele VIII - V), şi ne poartă până ajungem să fim martori ai Imperiului Roman de Răsărit, începând cu secolul V După Cristos.

Despre expoziţia de la Muzeul Naţional de Istorie al României, care poate fi vizitată până în luna martie a anului 2023, vă prezentăm un prim episod. În acesta, vedem o contextualizare cronologică a începutului, respectiv Prima Epocă a Fierului, apoi arheologii ne arată dovezi despre cum trăiau strămoșii noștri din perioada celei de a II-a Epoci a Fierului, în spațiul României de azi, şi mai apoi, cum se formează civilizaţia clasică dacică, de-a lungul timpului, sub influența diverșilor factori externi, dintre care poate cei mai importanți au fost contactele cu lumea grecească, interacțiunea cu sciţii, dar și conviețuirea cu celţii ce au pătruns în Transilvania.

În episoadele următoare, călătoria prin timpii istoriei va fi punctată cu artefacte ce probează prezenţa romană în Moesia Inferior (Dobrogea de azi), vă spune povestea Provinciei romane Dacia, şi mai apoi pe cea a vieţii populaţiei de pe actualul teritoriu al României între secolele IV - VIII După Cristos, când viaţa romană continuă pe meleagurile noastre, şi asistăm la răspândirea creştinismului, dar şi la manifestarea culturii migratorilor (goţi, huni, gepizi, avari, slavi), pentru a ajunge apoi să fim martori ai influenţei culturale a Imperiului Roman de Răsărit. 

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii