Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Congresul Naţional de Istorie a Presei, la cea de-a VIII-a ediţie

ro

07 Feb, 2015 00:00 1289 Marime text
În perioada 24-26 aprilie, Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) organizează cel de-al VIII-lea Congres Naţional de Istorie a Presei din România.

Obiectivul major al evenimentului este acela de a menţine interesul comunităţii ştiinţifice în privinţa istoriei presei, de a încuraja cooperarea şi crearea unei reţele de cercetare în acest domeniu, precum şi de a asigura un cadru de dezbatere academică privind problemele cu care acesta se confruntă.

Congresul este dedicat împlinirii a 150 de ani de la apariția revistei culturale „Familia“ din Oradea. Conferința inaugurală va fi susţinută de academicianul Nicolae Edroiu, director al Institutului de Istorie „George Bariţ“ al Academiei Române din Cluj-Napoca. Propuneri tematicele tematice sunt: Micromonografii de reviste culturale; Figuri de publicişti; Aspecte (de natură economică, socială, politică, culturală, religioasă) oglindite în presa culturală; Polemici de idei în revistele culturale de ieri și de azi; Programe și politici editoriale în revistele de cultură; Metabolismul presei culturale: identitate, evoluții și tendințe; Grafica și fotografia în presa; Presa culturală și cenzura (în perioada interbelică, în comunism); Criza de statut a revistelor culturale în perioada postdecembristă; Revista culturală „Familia“ din Oradea.

Condiţii de participare

Propunerile trebuie trimise organizatorilor în format electronic (MS Word, Times New Roman, 12 p./1,5 r.) pe una dintre adresele ionszainea@yahoo.com; carmenbrehoi@yahoo.com; menebea@yahoo.com şi trebuie să cuprindă: un abstract (între 300 şi 500 de cuvinte), un scurt CV şi formularul de înscriere, disponibil pe site-ul oficial al ARIP (www.arip.ro). Conferinţa se va desfăşura pe secţiuni, iar prezentarea nu trebuie să depăşească 15 minute. Data limită pentru trimiterea rezumatelor este 30 martie. Decizia de acceptare sau nu a intervenţiei va fi anunţată prin e-mail până la 5 aprilie.

Lucrările acceptate pentru prezentare vor fi selectate printr-un proces de peer-review şi vor fi publicate ulterior într-un volum colectiv, la o editură recunoscută. Termenul limită pentru trimiterea textului integral al intervenţiei, pe una dintre adresele ionszainea@yahoo.com, carmenbrehoi@yahoo.com sau menebea@yahoo.com, este 15 mai. Trebuie respectate condiţiile minime pentru redactarea textelor: MS Word, Times New Roman, 12 p./1,5 r., max. 15 pagini, imaginile în format jpg, trimise separat de text. Se percepe taxă de participare în valoare de 50 de lei, urmând ca organizatorii să asigure materialele promoţionale şi masa participanţilor. Taxa se achită în momentul înscrierii, la primirea mapelor. Cheltuielile cu transportul şi cazarea revin fiecărui participant, informaţii privind posibilităţile de cazare urmând a fi puse la dispoziţie în timp util.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Universitatea din Oradea (Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării - Departamentul de Istorie, Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării; Facultatea de Litere), în parteneriat cu Muzeul „Iosif Vulcan“ Oradea, cu revista „Familia“ din Oradea şi cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii