Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:00 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concursul „Harababuriada“, în memoria lui Vasile Cojocaru, reunește elevi din țară, pentru poezie

ro

19 Oct, 2018 00:00 751 Marime text
Ieri, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanţa, a avut loc o conferință, în preambulul unui eveniment dedicat lumii teatrului și în special poeziei.
 
La conferința de presă s-a vorbit despre Concursul Național de Poezie „Harababuriada”, organizat de centru în parteneriat cu Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, cât și despre regretatul om de cultură Vasile Cojocaru, căruia îi este dedicat evenimentul.
 
Au participat elevii înscriși la concurs și câțiva studenți de la arte, precum și actorul Dan Cojocaru, șef Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor, conf. univ. dr. Dana Trifan - Universitatea „Ovidius”, Anaid Tavitian - teatrolog, Nicoleta Zghibarță - elevă, deținătoarea Premiului I la Olimpiada Națională de Arta Actorului 2018.
 
În cadrul conferinței s-a vorbit despre importanța poeziei pentru cei tineri, a teatrului, a exprimării prin poezie, fiind oferite și detalii despre concurs.
 
Profund marcată de importanța acestui eveniment, Anaid Tavitian a vorbit despre relațiile dintre colegii de teatru, de acum ceva vreme, ca despre legăturile dintre frați. Așadar, relații apropiate, dar presărate și cu reproșuri constructive. „Eram ca frații. Îi iubeam și îi respectam pe cei mai mari ca noi, dar și ei ne octoteau și ne sfătuiau pe noi”.
 
Potrivit teatrologului, Vasile Cojocaru avea obiceiul de a-i supune pe cei din jur la teste, întrebându-i, în momentul în care recita ceva, din ce operă făcea parte acel pasaj. „Acum îți recit ceva din Shakespeare, să îmi spui ce e”, evocă Anaid Tavitian, colegă și prietenă apropiată a regretatului Vasile Cojocaru.
 
Dan Cojocaru le-a mulțumit iubitorilor de cultură pentru prezența la conferință și participarea la concurs. Cuvintele de apreciere la adresa omului de cultură Vasile Cojocaru au fost de neoprit, poate și pentru că directorul centrului îi poartă un mare respect și recunoștință pentru anii în care au fost alături, în teatru, pe scenă și nu numai.
 
„Azi începe o poveste frumoasă sau, mai bine spus, continuă. O poveste despre unul dintre cei mai importanţi intelectuali, omul, actorul, poetul, dramaturgul, profesorul constănțean, dobrogean Vasile Cojocaru sau Ică, așa cum era pentru noi”.

„Noi vrem să ni-l amintim pe Vasile Cojocaru prin poezie. Vrem să îi provocăm pe tineri să scrie și să recite poezie”, a spus Dan Cojocaru.
 
El a menționat că poeziile tinerilor nu sunt optimiste, ci sunt încărcate de tristețe, ceea ce înseamnă că transmit un semnal de alarmă către comunitate, către cei îndreptățiți să înțeleagă.
 
Ideea evenimentului îi aparține conf. univ. dr. Dana Trifan Enache, iar directorul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanţa, Dan Cojocaru, este cel care a fructificat-o: „Ea a construit practic acest eveniment”, afirmă acesta.
 
„Ică Cojocaru a fost un poet-actor și un actor-poet, pentru că avea o inteligență deosebită să se joace frumos cu cuvintele”. Pentru Vasile Cojocaru, ultima lui carte, Harababuriada, a fost una de suflet pentru el, o carte care emoționează”, a mai spus Anaid Tavitian.
 
Deținătoarea Premiului I la Olimpiada Națională de Arta Actorului 2018, Nicoleta Zghibarță a fost provocată de Dan Cojocaru să vorbească despre poezie și artele frumosului și despre modul în care poate fi convins un tânăr să scrie, să își exprime sentimentele. „Pentru mine este foarte importantă poezia, pentru un actor e foarte importantă arta. Poezia e rostită cu sufletul, nu cu mintea. Am încercat să fiu eu. Să îmi exprim sentimentele. Atunci când simți, poţi să oferi publicului tot”, a spus Nicoleta Zghibarță.
 
„Harababuriada” este un concurs de poezie cu mai multe secțiuni. Vor fi prezenți elevi de la liceele vocaționale din Târgu Mureș, Brăila, București și din Constanța, dar și elevi de la alt tip de licee, dar și de la Palatul Copiilor din Medgidia și Mangalia. De asemenea, va exista și o secțiune de creație de poezie.
 
„Harababuriada” se află la prima ediție, dar anul trecut s-a derulat o ediție-pilot - doar între elevii Colegiului Naţional de Arte ”Regina Maria”. Anul acesta, sunt așteptați elevi din diferite zone ale țării.
 
Conf. univ. dr. Dana Trifan Enache a vorbit despre semnificația concursului și modul de organizare a acestuia. „Astăzi puteți vedea un spectacol, alături de actori profesioniști, la Planetariu. Evenimentul va dura trei zile și concursul propriu-zis constă în a recita o poezie din cele ale lui Vasile Cojocaru, una - cea preferată de elevi şi una - citire la prima vedere”.
 
Dana Trifan a adăugat faptul că i-a fost asistent la universitate lui Vasile Cojocaru în ultimele sale luni de viață, iar datoria morală pe care i-o poartă este imensă, tocmai de aceea a ținut ca acest eveniment să fie unul realizabil și de succes. „Nu puteați să nu aflați de acest om, de acest artist, actor, poet, profesor”, a subliniat Dana Trifan.
 
În încheirea conferinței de presă, teatrologul Anaid Tavitian a adăugat că iubirea de frumos, de artă este necesară. „Cultura te aduce la starea de frumusețe umană”.
 
Dan Cojocaru a mai enumerat câteva idei pentru care tinerii, în special elevii de liceu, trebuie să se implice în cât mai multe activități culturale. „Ne transformăm în cruciați și luptăm pentru cultură. Cultura există. Trebuie să o promovăm. Algoritmul cu care trăim acum ne văduveşte de latura care ne face să fim oameni, iar acum, prin poezie, de apropiem de suflet”, a conchis Dan Cojocaru, șef Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor.
 
Concursul „Harababuriada” va avea loc în perioada 18 - 20 octombrie 2018 și este dedicat memoriei actorului Vasile Cojocaru.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fghfgh 22 Oct, 2018 15:37 Concursul are un nume foare "cult"