Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:26 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Breb, Prinţul Charles şi un fotograf britanic. Sau despre paradisul în care te simţi liber (galerie foto+video)

ro

17 Aug, 2016 00:00 2233 Marime text

 

„Când mă gândesc la Maramureş, la folclorul nostru şi la felul întâmplător şi prea adesea parţial în care am păstrat ceva din ce a fost, îmi spun că aceea ce ştim şi admirăm noi (laolaltă cu atâţia străini) reprezintă poate numai resturile şi firimiturile unui banchet al zeilor”, spunea Constantin Noica.

Ne gândim la Maramureş şi lăsăm în urmă bulevardele și zgărie-norii. Îmbrăţişăm oameni simpli, senini, oameni ce menţin cultura şi obiceiurile tradiţionale încă vii. Ne plimbăm pe uliţe, admirăm căsuţe de lemn, şi parcă respirăm alt aer... Mirosul pâinii proaspăt scoasă din vatră este suficient pentru a ne rupe de rutina de zi cu zi.
 
Când spunem Maramureş, ne gândim şi la satul Breb, menţionat încă din anul 1784 în hârtiile iosefine ca „Ţara Morarilor”, întrucât în zonă funcţionau nu mai puţin de şase mori. La recensământul din 2011, populația era de 1.098 locuitori.
 
Mergem mai departe.
 
Spunem satul Breb, şi ne gândim la Prinţul Charles. Da, aţi citit bine. Despre Prinţul Charles, un mare iubitor al tradiţiilor şi culturii româneşti, se spune că s-a îndrăgostit, în urmă cu mulţi ani, de această zonă. Nu numai că s-a îndrăgostit, ci a vrut să aibă şi o părticică din sat, cumpărându-şi case vechi, din lemn. Informaţia a circulat o perioadă în presă. Ulterior, conform unor noi date, se pare că o fundaţie ar deţine casele respective, fundație care la vremea aceea s-ar fi aflat sub patronatul Prinţului Charles.
 
În altă ordine de idei, în anul 2009, cotidianul Daily Mail nota că, în urmă cu câţiva ani, în satul Breb a cumpărat o casă celebrul fotograf britanic Duncan Ridgley, care a urmărit-o în repetate rânduri pe Lady Diana.
 
Vă lăsăm în „compania” imaginilor surprinse în Breb.
 

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adira 17 Aug, 2016 14:05 Frumos... am simtit minunea locurilor... Mi-a facut pofta de vacanta.