Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:04 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boemă și loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre. Ce trebuie să știe iubitorii de artă

ro

10 Nov, 2022 10:06 844 Marime text

 Institutul Naţional al Patrimoniului desfășoară în perioada 20 iunie–15 noiembrie 2022  proiectul Boemă și loisir! Patrimoniul balnear și de vilegiatură din zona litoralului Mării Negre, cofinanțat de AFCN, în parteneriat cu Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța, Primăria orașului Techirghiol, Primăria orașului Sulina, Asociația Forumul Artelor Vizuale (Eforie Colorat), Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța., transmit reprezentanții Muzeului de Artă Constanța. 

Principalul scop al proiectului îl reprezintă conștientizarea valorii și evidențierea necesității conservării patrimoniului arhitectural antebelic și interbelic de vilegiatură-balneară, situat în aria stațiunilor de pe litoralul românesc al Mării Negre – Constanța, Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia, Mangalia, Sulina, Techirghiol.

Din data de 11 noiembrie 2022, expoziția va putea fi vizionată la Constanța în cadrul Muzeului Ion Jalea, secție a Muzeului de Artă, ce se află pe Strada Arhiepiscopiei nr. 26. Programul de vizitare va fi de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.

Potrivit sursei citate, expoziţia foto-documentară prezintă evoluţia celor mai importante monumente de arhitectură balneară și de vilegiatură din stațiunile litoralului românesc, construite înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Patrimoniul balnear este compus din băi, sanatorii, hoteluri, cazinouri, vile, faleze, promenade, ce au constituit un factor esențial în dezvoltarea infrastructurii urbane, precum și în implementarea unui nou tip de turism, cu funcție medicală, de losir și dezvoltare economică.

Expoziția își propune să reitereze relevanța patrimoniului balnear, exemple de bună practică în valorificarea acestuia, precum și problemele întimpinate în prezent.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii