Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Judeteana promoveaza personalitatile Dobrogei

ro

27 Feb, 2008 00:00 1460 Marime text
1204059517.jpg

Deoarece monografiile existente in fondurile bibliotecii sunt vechi si nu mai corespund momentului actual, se are in vedere elaborarea de noi lucrari

Cel de-al treilea volum al dictionarului care reuneste in paginile sale personalitati dobrogene va fi lansat in toamna. Dictionarul personalitatilor dobrogene este un proiect al Bibliotecii Judetene IN Roman, care a demarat acum doi ani si la care lucreaza un colectiv foarte bine pregatit, coordonat de profesorii Constanta Calinescu si Ion Faiter. "Ne-am gandit ca Dobrogea are nevoie de acest dictionar, fiind prima initiativa de acest gen", a precizat Liliana Lazia, director general al Bibliotecii Judetene. Inceputurile au fost destul de grele. In primul rand, au aparut niste inadvertente, deoarece au lipsit anumite nume, motiv pentru care conducerea bibliotecii si-a cerut scuze in cuvantul inainte si a incercat sa remedieze lucrurile pe parcurs. "In ultimul volum vom relua toate numele, si pe cele pe care le-am omis, iar in felul acesta toata lumea va fi multumita", este de parere Liliana Lazia. Primele doua volume au adus in atentia celor interesati oameni de stiinta, militari si oameni politici. Viziunea asupra personalitatilor este conturata cat mai concis. Al III-lea volum al dictionarului va reuni nume ale profesorilor si invatatorilor din invatamantul preuniversitar. Desi, in general, cu cadrele didactice colaborarea a decurs bine, au existat si probleme in ceea ce priveste operativitatea. Aparitia lucrarii este programata la inceputul toamnei. Personalitatile prezente in acest dictionar au fost selectate prin chestionare, dupa niste criterii care sa reprezinte cat mai bine ideea de personalitate.

Patru volume reunite in enciclopedie

In acest moment, se lucreaza deja la volumul IV, dedicat literaturii, artelor si teologilor. Ultimul volum al dictionarului va reuni toate personalitatile care au facut obiectul aparitiilor anterioare, avandu-se in vedere sa se evoce si acele nume care au fost omise. Deosebit de complexa, enciclopedia va necesita un volum deosebit de munca si de rigurozitate. Este relevant faptul ca datele generale vor fi insotite si de fotografii. Punctul de plecare al seriei este schema folosita de profesorul Constanta Calinescu, in cadrul lucrarii de referinta "Reprezentanti ai Dobrogei in stiinta si cultura romaneasca. Contributii la bibliografia Dobrogei", aparuta in 1969, la editura Biblioteca Municipala Constanta. Un alt proiect pe care il are in vedere Biblioteca Judeteana IN Roman este cel referitor la elaborarea unor monografii ale Dobrogei, deoarece cele deja existente in fondurile bibliotecii sunt putine la numar, foarte vechi si nu mai corespund momentului actual. Este un proiect larg, pentru care lucreaza un colectiv foarte mare, coordonat tot de Constanta Calinescu. Directorul general, Liliana Lazia, spera ca aceste monografii sa fie un punct de reper al activitatii bibliografice de la IN Roman.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii