Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

ro

19 Mar, 2024 12:04 497 Marime text
Foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța

Între 28 și 30 martie 2024, de joi până sâmbătă, în Aula Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” Constanța, vor avea loc Conferințele Dilema la Constanța.
 
Sub titlul MultiEuropa. Vechile culturi și noua diversitate, tema care reunește ediția constănțeană a evenimentului este multiculturalismul.
 
“Vom încerca să răspundem unor întrebări precum: ce este multiculturalismul în lumea căreia îi aparținem? Este o realitate cu care trebuie să învățăm să trăim sau o politică de stat? Este multiculturalismul o problemă nouă, a vremii noastre sau este o experiență firească, veche de când lumea? Cât de mult multiculturalism poate suporta o societate fără să-și pericliteze identitatea și unitatea? Dar, poate exista o societate fără să fie multiculturală?
”Dilema” crede că unul dintre cele mai potrivite locuri să discutăm și să încercăm să lămurim aceste subiecte este Constanța. Pe de o parte, comunitatea constănțeană are o experiență lungă și complexă a conviețuirii diferitelor culturi. Identitatea însăși a comunității constănțene este una multiculturală. Pe de altă parte, tipul de deschidere al orașului care găzduiește cel mai important port maritim al României ne oferă cadrul propice și, aș zice, stimulator pentru aceste discuții.”, precizează Sever Voinescu, redactor-șef Dilema.
 
În ordinea prezenței lor pe scena Conferințelor Dilema, invitații ediției sunt: Constantin Ardeleanu, Petre Guran, Adriana Babeți, Andrei Cornea și Horia-Roman Patapievici. Moderatorul întâlnirilor publice este Sever Voinescu.
 
Programul detaliat al Conferințelor Dilema:
joi 28 martie: ora 18.00. Constantin Ardeleanu: Drumul de fier al Dobrogei spre România; ora 19.30. Petre Guran: Falia Huntington: contexte istorice și proiecții geopolitice
 
vineri 29 martie: ora 18.00. Adriana Babeți: De la multiculturalitate la interculturalitate; ora 19.30. Andrei Cornea: Civilizația, fruct al diversității umane
 
sâmbătă 30 martie: ora 18.00. Sever Voinescu: Despre temeiul multicultural al culturii noastre de acum; ora 19.30 Horia-Roman Patapievici: Multiculturalism și monodiversitate
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Enciclopedie despre centenarul Războiului de Întregire a Marii Uniri lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Profesorul Valentin Ciorbea, printre autori
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii