Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:00 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Armatei Române. De ce se sărbătorește la această dată?

ro

25 Oct, 2021 00:00 476 Marime text

 
  • Toate ceremoniile dedicate zilei se vor desfășura în format restrâns, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local. 

Pe 25 octombrie Armata Română își sărbătorește ziua. Anul acesta se anunță, asemenea fiecărui an, manifestări dedicate zilei.
 
Toate ceremoniile se vor desfășura în format restrâns, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local. Având în vedere contextul epidemiologic, participarea persoanelor în asistență va fi limitată cât mai mult posibil, iar ceremoniile militare se vor desfășura în prezența unui medic epidemiolog.
 
De asemenea, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării vor fi desfășurate activități specifice dedicate acestui eveniment.
 
Programul principalelor activități este următorul:
 
Duminică, 24 octombrie:
 
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“ inaugurează duminică, 24 octombrie, la ora 11.00, expoziția temporară „MIHAI I – UN SECOL DE ISTORIE (1921-2021)”, iar în zilele de 24 și 25 octombrie intrarea la muzeu este liberă.
 
Luni, 25 octombrie:
 

În Bucureşti la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I  -  ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
 
ora 11.00, Sinaia: personal al MApN va participa la ceremonia de dezvelire a „Statuii Regelui Mihai I”, amplasată în apropierea primăriei municipiului. Manifestarea este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, împreună cu Ministerul Culturii și Primăria Sinaia.

ora 15.00, Carei, Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”: ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniți, cu inima plină de dragoste pentru România, voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, vor prezenta onorul în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.
 
Ceremonii similare vor avea loc în cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.
 
25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă. Armata Română a purtat lupte alături de forţele sovietice pentru a elibera partea de nord-vest a ţării. Astfel că pe 25 octombrie 1944 luptele au fost încununate de succes, atunci când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale. Preţul plătit de Armata Română în intervalul 23 august 1944 - 25 octombrie 1944 a însemnat 58.330 de soldaţi ucişi, răniţi sau prizonieri. 

Citește și:

25 octombrie - Ziua Armatei României sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns

Ti-a placut articolul?

Comentarii