Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Al doilea volum dedicat mişcării legionare, lansat la Constanţa Puiu Dumitru Bordeiu - „Este un tablou de epocă extrem de interesant şi realist“ (galerie foto)

ro

11 Dec, 2014 00:00 4095 Marime text
Aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ din Constanţa a găzduit, ieri, un eveniment editorial important, şi anume lansarea a trei lucrări de istorie a României: Revista „Vitralii - lumini şi umbre”, nr. 21/2014, volumul „Adevăruri necesare - marota deconspirării Securităţii“, semnat de Paul Carpen şi Filip Teodoriou, şi volumul „Mişcarea Legionară în Dobrogea anilor 1940-1944 în documente“, semnat de Puiu Dumitru Bordeiu. Evenimentul editorial a fost posibil cu sprijinul Sucursalei Constanţa a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Român de Informaţii şi al societăţii SC RAJA SA Constanţa. Volumele au fost prezentate de col. (r.) Filip Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Roman de Informaţii, de prof. Paul Carpen, redactor al revistei „Vitralii - lumini şi umbre“, şi de Puiu Dumitru Bordeiu, doctor în Istorie.

Despre ascensiunea rapidă şi neaşteptată a mişcării legionare la putere

„Lucrarea «Mişcarea Legionară în Dobrogea anilor 1940-1944 în documente» continuă o alta, lansată anul trecut, şi anume «Mişcarea legionară în Dobrogea între 1933-1941». Volumul II prezintă ascensiunea rapidă şi neaşteptată a mişcării legionare la putere, problemele cu care s-au confruntat legionarii, dar şi multe alte aspecte ale vieţii sociale şi politice ale ţării. Din punct de vedere structural, volumul este compus din 239 de documente explicate, note de subsol, un indice bogat la sfârşit, în care se regăsesc multe persoane. Pot spune că acest volum prezintă un tablou de epocă extrem de interesant şi realist despre Dobrogea şi România“, a declarat doctor în Istorie Puiu Dumitru Bordeiu, care ne-a dezvăluit că intenţionează, pe viitor, să continue munca la documentele puse la dispoziţie de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. „Volumul se integrează, indubitabil, eforturilor care au vizat şi au în continuare obiectivul interpretării fenomenului legionar sine ira et studio, relevându-ne o proiecţie aparte a sa raportată la specificitatea ţinutului românesc dintre Dunăre şi Mare.

Realizată printr-un autentic efort documentar, ştiinţific şi, totodată, metodologic, această lucrare reprezintă, ca şi cea referitoare la perioada 1932-1940, un instrument de lucru ideal pentru cercetători, profesori, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi, nu în ultimul rând, pentru pasionaţii de istorie, bazându-se pe concepţia conform căreia ansamblul fenomenologic legionar trebuie înţeles mai ales prin studierea atentă si interpretarea corectă a surselor documentare conform specificităţilor sale regionale. Volumul încheie, pe moment, o etapă în cercetarea asiduu documentată de către autor a manifestărilor specifice legionarismului în spaţiul dobrogean între 1932-1944. Recomand fără rezerve volumul de faţă, ce poartă semnătura domnului doctor Puiu Dumitru Bordeiu, având convingerea, încă odată confirmată, că cititorul va avea în demersul parcurgerii sale dovada certă a lucrului bine făcut“, a scris, în prefaţa volumului lansat, prof. univ. dr. Marian Cojoc. Cartea „Mişcarea legionară în Dobrogea anilor 1940 - 1944“ cuprinde 239 de documente, care pun în evidenţă, prin consistenţa lor ideatică şi factologică, o epocă istorică. „Volumul încheie o etapă în cercetarea documentată de autor a manifestărilor specifice legionarismului în spaţiul Dobrogea între 1932-1944, borna aleasă fiind una deloc întâmplătoare, dacă avem în vedere evoluţia Mişcării legionare după 23 august 1944. Pentru că imediat după această dată, legislaţia decretată şi prevederile Convenţiei de Armistiţiu cu Naţiunile Unite nu au mai permis existenţa niciunei organizaţii considerate cu caracter fascist, cu atât mai puţin a Mişcării Legionare, soarta ei fiind tranşată definitiv“, a mai scris Marian Cojoc.

Filip Teodorescu, despre „Adevăruri necesare - marota deconspirării Securităţii“

Cel mai nou număr al revistei „Vitralii - lumini şi umbre“ a Veteranilor din Serviciile Române de Informaţii, aflată la al cincilea an de apariţie, cuprinde articole şi studii bine documentate, întocmite de ofiţeri de informaţii în rezervă, circumscrise dublului scop pe care revista şi l-a asumat de la înfiinţare: contribuţia la formarea unei reale culturi de securitate/siguranţă a populaţiei expuse unor ample operaţiuni de manipulare declanşate la sfârşitul anilor '80 ai secolului trecut şi aflate încă în actualitate şi prezentarea obiectivă a statutului ofiţerilor de informaţii şi al instituţiilor de profil reprezentative în spiritul prezervării demnităţii şi onoarei lucrătorilor în domeniu, supuşi în ultima vreme unor presiuni nejustificate într-un stat de drept. Cea de-a doua lucrare, „Adevăruri necesare - marota deconspirării Securității“ aduce în atenţia cititorilor constănţeni, conform autorilor, problematica sensibilă a consecinţelor generate de OUG nr. 24/2008, asupra foştilor lucrători în domeniul informativ din vechiul regim. „Şi în 1989, şi acum, în România, nu se vorbeşte despre adevăr. Diversiunea lansată în decembrie 1989 continuă şi azi, dar prin alte mijloace. Dar ajunge atâta dezbinare. Este nevoie de reconciliere“, a precizat col.(r.) Filip Teodorescu, fostul şef al Contraspionajului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii