Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:47 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academia Română celebrează Ziua Culturii Naționale. Vor fi prezentate mai multe lucrări elaborate recent

ro

13 Jan, 2022 18:06 2549 Marime text
Academia Română celebrează Ziua Culturii Naționale, vineri, 14 ianuarie 2022, de la ora 11.00 în cadrul unui eveniment găzduit în Aula Academiei. 

Conform unei informări a Bibliotecăă Academiei Române, cu această ocazie vor susține alocuțiuni: 
- acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române
- acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual
- acad. Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române
- acad. Gheorghe Păun, membru al Secției de știința și tehnologia informației

Ziua Culturii Naționale, ajunsă la a douăsprezecea ediție și celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut național, inițiată de Academia Română în anul 2010.

Manifestările dedicate acestei zile au ca scop promovarea valorilor culturii naționale în toate comunitățile locuite de români.

În acest an, Academia Română dorește să prezinte publicului câteva dintre cele mai complexe lucrări elaborate recent în institutele sale de cercetare:
- „Dicționarul general al literaturii române“, ediția a II-a, coordonator acad. Eugen Simion (8 volume, peste 9.000 de pagini)
- „Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române“ – DOOM, ediția a III-a, revăzută și adăugită. Elaborat de cercetătorii Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române, coordontor Ioana Vintilă-Rădulescu (peste 64.000 de cuvinte)
- Colecția bilingvă „Civilizație românească“, inițiată și coordonată de acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române (32 de volume)

Accesul în Aula Academiei Române se va face în limita a 60 de locuri disponibile, pe bază de invitație și cu prezentarea unuia dintre următoarele documente:
• dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare)
• test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului
• dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2
• test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore, cu rezultat negativ, certificat de o unitate medicală

Evenimentul va fi înregistrat integral și publicat ulterior pe canalul YouTube al Academiei Române, cu preluare pe pagina de Facebook.

Televiziunea Română va difuza sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 13:30, pe TVR3, o sinteză a manifestării, în cadrul emisiunii „Academia Română – prezentul continuu“.

Sursa foto: Facebook/Biblioteca Academiei Române
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii