Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:00 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Justin Defta - când dragostea pentru copii întâlneşte bucuria jocului

ro

12 Dec, 2016 00:00 830 Marime text
În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie. 
 
Justin Defta a debutat în anul 1952, la Teatrul de Păpuşi din Petroşani. Din 1956 devine, prin transfer, actor al Teatrului de Păpuşi din Constanţa, al cărui membru fondator a fost. Oltean din Rusăneştii de Jos, familist convins (soţia sa, Stela, a fost coristă la Teatrul Liric Constanţa), om cu mult umor, a poposit la Constanţa în vara anului 1956. Venit în concediu la mare, află despre pregătirile pentru înfiinţarea unui teatru de păpuşi la Constanţa şi se hotărăşte să devină actor al acestui teatru.
 
A îndrăgit teatrul încă din şcoală, unde era animatorul cercului artistic. Îi datorează intrarea în lumea minunată a păpuşăriei maestrului Val Mugur (atunci, regizor al Teatrului Dramatic Petroşani), care l-a distribuit în rolul principal din spectacolul „Iepurele şi Motanul”. Actor mânuitor cu experienţă, a contribuit din plin la pregătirea celor ce concurau spre a deveni actori păpuşari.

A participat la toate evenimentele importante din viaţa teatrului constănţean, începând cu prima confruntare internaţională, la Festivalul Internaţional de la Bucureşti (1958), când păpuşarii constănţeni au stârnit, cu spectacolul „Poveste fără cuvinte”, interesul şi admiraţia marilor păpuşari ai lumii.
 
Talentul său, seriozitatea au făcut din Justin Defta un actor, un partener de scenă deosebit. S-a distins în roluri de compoziţie, în roluri care îi puneau în valoare glasul cald, frumos timbrat.

 De la el am aflat cât suflet au pus el şi colegii lui - membrii fondatori - în amenajarea, după orele de repetiţii, a sălii de spectacol de la foaierul Teatrului de Stat (astăzi aflată în incinta Teatrului „Oleg Danovski”). Dar efortul orelor de muncă a fost răsplătit în ziua premierei inaugurale, când micii spectatori urcau voiniceşte scările spre sală, ca, la final, să aplaude entuziasmaţi şi fericiţi spectacolul. Pentru Justin Defta, bucuria jocului nu se putea naşte decât printr-o plăcută colaborare cu colegii de scenă.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii