Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:12 03 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

55 de ani de la înființarea primului Muzeu al Marinei Române, la Mangalia

ro

25 Oct, 2020 11:19 2412 Marime text

La 25 octombrie 1965 s-a înfiinţat în Mangalia Muzeul Marinei Române, cu sediul inițial în localul Staţiunii de pregătire marinărească, fiind rodul muncii a doi comandori - Filaret Popescu, numit director, şi Dan Nicolaescu. Aflat într-o zonă foarte uşor accesibilă, pe partea dreaptă a şoselei, pe direcţia de deplasare dinspre Mangalia spre Vamă, la limita sudică a oraşului, de altfel singura cale de acces către această destinaţie, este aproape imposibil să fie trecut cu vederea, în special datorită faptului că nava militară amplasată în curtea muzeului, chiar lângă şosea, nu are cum să nu atragă atenţia.
 
Primele piese expuse în muzeu au aparţinut navelor marinei militare, dezafectate după primul şi cel de-al doilea război mondial: armament, maşini şi motoare navale, altele au fost donate de foşti ofiţeri de marină sau familiile lor. Nu în ultimul rând, unele dintre exponate, poate cele mai interesante au provenit din descoperirile subacvatice.
Navele au fost casate, iar piesele, iniţial, s-au depozitat la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti, de acolo mutate în mai multe locuri, iar în 1961 au ajuns la Mangalia odată cu mutarea Comandamentului. Organizatorii au sperat să realizeze o instituţie după modelul muzeelor din Anglia, Franţa şi Italia. Ideea a fost susţinută de comandorul Grigore Martes. Între anii 1966-1968 Muzeul de la Mangalia a fost vizitat de peste 5.000 de persoane, majoritatea marinari militari.
 
Prin ordinul Consiliului de Miniştri nr. 1127 din 29 mai 1969, patrimoniul a fost transferat la Constanţa, iar Muzeul Marinei Române, înfiinţat ca instituţie de interes naţional, subordonat Ministerului Apărării Naţionale a fost organizat în garnizoana Constanţa, în vechiul local al Şcolii superioare de marină de pe strada Traian.
 
Sursa foto: Facebook Muzeul Marinei Române, Mangalia
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii