Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

52 de ani de la reînființarea Academiei de Științe Medicale

ro

22 Aug, 2021 14:25 2397 Marime text
  • La reînființare atribuțiile Academiei erau mult diminuate. 

În 1935 lua ființă Academia de Științe Medicale prin legea nr. 91, promulgată prin decretul regal nr. 176/ 1935. Evenimentul a fost posibil datorită academicianului Daniel Danielopolu, secretar permanent al academiei până în 1948, momentul desființării cauzate de instalarea noului regim.

Pe 22 august 1969, în urma multor insistențe, academia a fost reînființată. De data aceasta atribuțiile sale erau cu mult diminuate, statutul instituției fiind incomparabil cu cel din 1935. Demersurile acesteia în perioada comunistă nu au fost remarcabile.
 
Academicianul Stefan Milcu, a fost cel care a reabilitat statutul Academiei, evident imediat după anul 1989. În calitatea de președinte al acesteia, a urmat modelul legii promulgate în 1935, astfel în anul 2004 prin Legea nr. 264 s-a reglementat situația instituției. Statutul Academiei este stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 1664 din 2004.

ASM are ca obiect de activitate:
-dezvoltarea stiintelor medicale si farmaceutice în scopul îmbunatatirii starii de sanatate a populatiei;
-promovarea pe plan national a cercetarilor stiintifice din domeniile biomedicinei, medicinei clinice, medicinei fundamentale, medicinei preventive, sanatatii publice si stiintelor farmaceutice;
-coordonarea activitatii de cercetare stiintifica în domeniile de vârf ale biomedicinei fundamentale si aplicative, desfasurata în unitatile aflate în coordonarea sau în subordonarea Ministerului Sanatatii ori în alte unitati de profil.

În prezent academia are un număr fix de 190 de membri titulari,  41 de membri corespondenți și membri de onoare din țară și din străinătate. Academia de Științe Medicale s-a remarcat prin constituirea unui for de consacrare și activitate în domeniul medical. Aceasta nu a primit nicioadată personalități politice.
Fundația Academiei de Medicină, Editura Academiei de Științe Medicale sunt sub coordonarea Academiei. Instituția tipărește cu regularitate Buletinul Academiei de Științe Medicale.
 
Sursă foto și de documentare: Academia de Științe Medicale

Citește și:

Academicianul Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de științe medicale din Academia Română, premiat recent


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii