Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 mai 2024, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

ro

12 May, 2024 10:08 795 Marime text
Sursa foto: Muzeul de artă populară Constanța 
  • La 12 mai 2024 este sărbătorită Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015.

„Tradiţia reprezintă un element primordial în identificarea existenţei şi evoluţiei istorice şi socio-culturale a unei naţiuni. Portul tradiţional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dansul popular, meşteşugurile populare reprezintă un etalon real în ceea ce priveşte specificitatea poporului român, popor care în arealul său cultural îmbrăţişează cu aceeaşi căldură toate identităţile etnice existente pe teritoriul României. (...) În ceea ce priveşte portul popular, acesta este recunoscut în mod unanim de comunitatea ştiinţifică şi culturală din ţară şi din străinătate ca fiind unul din elementele definitorii ale culturii naţionale, şi implicit, un element al identităţii naţionale. Prin unitatea în diversitate de care dă dovadă structura portului popular se poate consolida ideea că realizarea unei convieţuiri şi cooperări interstatale este posibilă. (...) În ceea ce priveşte necesitatea de a se stabili o zi naţională a portului popular aceasta va marca importanţa acordată de statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, păstrării identităţii naţionale şi, pe ansamblu, educaţiei multiculturale a cetăţenilor lor.'', conform expunerii de motive a iniţiatorilor proiectului de lege, 39 de deputaţi şi senatori,potrivit Agerpres.


„De asemenea, prin instituirea unei zile a portului popular se marchează importanţa şi din punct de vedere a al valorii culturale pentru fiecare popor a portului şi tradiţiilor proprii şi se evidenţiază modul în care cetăţenii europeni pot trăi în unitate prin diversitate, diferenţele dintre grupuri ducând la evoluţie şi îmbogăţire culturală.'', se mai menţionează în expunerea de motive a iniţiatorilor.

La 22 aprilie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat cu 296 de voturi favorabile, niciun vot împotrivă, 6 abţineri, iar un deputat nu a votat, propunerea legislativă privind marcarea Zilei naţionale a Portului Tradiţional din România, conform https://www.cdep.ro. Legea 102/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România a fost promulgată de preşedintele României Klaus Iohannis prin Decret nr 448/2015 la data de 6 mai 2015, iar la 7 mai 2015 a devenit Legea nr. 102/2015. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 323 din data de 13 mai 2015.

Pentru a celebra această zi sunt organizate evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, pentru a se evidenţia ''valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone". Organizarea activităţilor dedicate acestei zile sunt sprijinite de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuţii în domeniile educaţiei, culturii, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor. Pot fi instituite distincţii specifice, înmânate persoanelor cu merite deosebite în promovarea tradiţiilor populare. Potrivit acestei legi, în luna mai, în curricula şcolară pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, sunt prevăzute două ore dedicate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.Citește și
 Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”. Iată programul activităților
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii