Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:12 25 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 ani de la moartea îndrăgitei cântărețe de jazz, Anca Parghel

ro

05 Dec, 2020 12:07 2454 Marime text

 
  • Anca Parghel a fost o cântăreață și profesoară de jazz, fosta soție a pictorului Virgiliu Parghel.

Anca Parghel s-a născut la Câmpulung Moldovenesc, la data de 16 septembrie 1957.

A fost absolventă a Conservatorului de Muzică din Iași și a predat atât în țară cât și în străinătate.

Până în1989, a predat canto,pianși improvizație la Liceul de Muzică din Suceava, în București, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges și Namur (La Marlagne), la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Germania, la Silsoe și Cleolaine Workshops în Marea Britanie și la Chișinău, potrivit Wikipedia.org

De-a lungul carierei, Anca Parghel a cântat alături de muzicieni nume mari ale jazzului, precum Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar și cu celebrități din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band și Klaus Ignatzek).

Vocea artistei a fost comparată de critici cu cele ale Ymei Sumac, Mariei Callas sau Ellei Fitzgerald.

La 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internată în spital în urma unor dureri de cap și de stomac, fiind ulterior diagnosticată cu cancer ovarian.

Anca Parghel s-astins din viață la 5 decembrie 2008 la Spitalul Județean din Timișoara și a fost înmormântată pe aleea Artiștilor din cimitirul Bellu din București.

 "Probabil că abia dispariția ei va evidenția valorile pe care le-a avut, pentru că a avut o multitudine de talente. A fost pianistă, a fost muziciană, a fost cântăreață, a fost pedagogă, a fost hazoasă, a fost prietenoasă. Cum să mai înlocuiești acum pe cineva care cânta la pian de 35 de ani, cineva care cânta jazz tot de 35 de ani, cineva care a avut mii de concerte... Cum poate fi inlocuit?."-Horia MoclescuSursă foto: Wikipedia.org/ Anca_Parghel
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii