Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vaccinul în biserică! Protopopul Nicolae Stoica „Poruncă veți urma părinții să aducă pruncii la doctori să-i altoiască, numai pruncii vaccinați fiind feriți de această epidemie“

ro

12 Dec, 2021 12:57 1300 Marime text

 
  • VACCINUL ÎN BISERICĂ!



Protopopul Nicolae Stoica, într-o circulară din 12 noiembrie 1811, din Mehadia, trimitea către toate bisericile din Clisura Dunării următoarea comunicare:
 

„Poruncă veți urma părinții să aducă pruncii la doctori să-i altoiască, adecă până nu vin bubele în sat, numai pruncii vaccinați fiind feriți de această epidemie. În cazul în care nu se face altoirea copilului, acela va fi în pericol de muncile boalei, de stricarea feții, de vătămarea sau totalnica păgubire a ochilor, mai preurmă și de însăși moarte”.





Postarea de pe pagina de Facebook RO VACCINARE 




Protopopul Nicolae Stoica, într-o circulară din 12 noiembrie 1811, din Mehadia, trimitea către toate bisericile din Clisura Dunării următoarea comunicare:





„Poruncă veți urma părinții să aducă pruncii la doctori să-i altoiască, adecă până nu vin bubele în sat, numai pruncii vaccinați fiind feriți de această epidemie.





În cazul în care nu se face altoirea copilului, acela va fi în pericol de muncile boalei, de stricarea feții, de vătămarea sau totalnica păgubire a ochilor, mai preurmă și de însăși moarte”.




Într-o pastorală a episcopului Petru Vidac din 1812, preoții erau obligați ca din trei în trei luni să anunțe în biserică pe cei ce au murit de bubat (variolă), părinții care nu au permis altoirea copiilor devenind răspunzători în fața lui Dumnezeu pentru sufletele acelora.




În Banat, așa cum reiese din circularele aflate în arhiva Parohiei Eșelnița, preotul a avut un câmp vast de activitate în a-i convinge pe oameni, prin autoritatea cuvântului său și prin exemplul personal, de importanța descoperirilor din medicină.





Sursă: Candela din Dunăre, Parohia Ortodoxa Eșelnița, nr.1/2021
Foto: Parohia Ortodoxa Eșelnița
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii