Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:56 04 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un primar din județul Constanța ridică un semn de întrebare. Cu ce substanță să facă dezinfectarea străzilor, pentru combaterea COVID-19?

ro

28 Mar, 2020 00:00 483 Marime text

Primarul din localitatea Chirnogeni, Gheorghe Manta, a ridicat o problemă cu care se confruntă în localitatea sa. Pentru a efectua dezinfecția străzilor, nu poate confrunta ofertele primite cu o listă de biocide omologate pentru combaterea coronavirusului, iar anumite oferte sunt la prețuri incredibil… de mici!

Edilul din localitatea constănțeană a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că Ministerul Sănătății nu a transmis o listă cu biocidele omologate pentru a cunoaște de unde să achiziționeze substanța care să fie eficientă. „Nu știu dacă sunt omologate și primesc tot felul de oferte, dar nu sunt sigur ce să fac mai departe”, a subliniat primarul Gheorghe Manta.

De altfel, el a precizat că a primit o ofertă cu 0,15 lei/mp, ceea ce ar însemna că „produsul nu conține nici apă”, după cum a concluzionat edilul.
Pe portalul Ministerului Sănătății există o listă amplă de biocide, care a fost actualizată, ultima oară, în luna ianuarie 2020, fiind vorba de peste 200 de substanțe omologate care ar putea fi folosite la dezinfectarea diverselor spații. Într-adevăr, nu a fost prezentată o listă precisă cu substanțe omologate, iar până la momentul finalizării materialului, nu a putut fi contactat nici un reprezentant al Ministerului Sănătății pentru lămuriri.
De altfel, pentru locuințe, de exemplu, Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor recomandă utilizarea soluțiilor de dezinfectare pe bază de hipoclorit de sodiu concentrație 0,1% (soluțiile cu o concentrație inițială de 5% se diluează 1:50, pentru obținerea concentrației de 0,1%), după ce suprafețele au fost curățate în prealabil. În cazul în care suprafețele ar putea fi distruse de soluția de clor, atunci se recomandă utilizarea soluțiilor pe bază de alcool cu o concentrație de 70%.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii