Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teste anticorpi COVID-19. Cât costă și câte tipuri există

ro

16 Jun, 2021 00:00 4060 Marime text
  • Testele pentru depistarea anticorpilor sunt de trei tipuri, în funcție de tipul anticorpilor verificați
  • De altfel, prețurile pornesc de la 120 de lei și pot ajunge până la 280 lei, în clinicile din Constanța
 
În ultimul timp, majoritatea oamenilor au arătat un interes ridicat pentru testele de anticorpi COVID-19. Vor să vadă ce efecte au avut boala și vaccinarea asupra organismului lui și dacă corpul este pregătit pentru o nouă rundă cu temutul virus.
 
Desigur, un test pentru determinarea anticorpilor COVID-19, cunoscut și sub numele de test serologic, este un test de sânge care arată dacă o persoană are anticorpi împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Testele de anticorpi COVID-19 pot ajuta la identificarea persoanelor care au trecut prin boală fără să știe, pentru că au fost asimptomatice. Ele mai pot determina dacă o persoană a fost sau nu bolnavă, chiar dacă simptomele puteau să însemne și o simplă răceală.
 
Prețurile variază la clinicile private din Constanța între 120 și 280 de lei. Majoritatea necesită programare prealabilă.
 
Există mai multe tipuri de teste de anticorpi COVID-19: teste de anticorpi IgM și IgG anti-Nucleocapsida, teste de anticorpi IgG neutralizanti anti-Spike și teste anticorpi Ig anti-Spike:
  • Testele de anticorpi IgM si IgG anti-Nucleocapsidă sunt testări calitative și pot confirma sau infirma prezența anterioară a infecției și existența anticorpilor după depășirea bolii. Se recomandă recoltarea testării la 7 - 15 zile de la debutul simptomelor pacienților cu COVID-19. 
  • Testele de anticorpi IgG neutralizanti anti-Spike sunt teste cantitative care detectează titrul anticorpilor anti-Spike dezvoltați în urma vaccinării sau a infecției cu COVID-19. Anticorpii neutralizanți sunt cei care asigură imunitatea de lungă durată post infecție sau post vaccinare. Se recomandă recoltarea testării la minim 15 zile de la debutul simptomelor sau minim 15 zile de la prima doză de vaccin. După rapel, se recomandă testarea la 7 zile. 
  • Testele de anticorpi Ig anti-Spike arata cantitatea totală a anticorpilor post vaccinare sau post COVID, inclusiv anticorpii neutralizanți IgG. Similar testelor de anticorpi neutralizanți anti-Spike IgG, se recomandă recoltarea la 15 zile de la debutul simptomelor/după prima doză de vaccin, respectiv la 7 zile după doza de rapel. 
 
 
Profilul imunulogic SARS-CoV-2 se recomandă dacă pacientul a fost diagnosticat recent cu Covid-19, respectiv a fost infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni. Dacă pacientul a suferit o infecție anterioară, în urmă cu >6 luni, se recomandă testul pentru determinarea anticorpilor neutralizanți anti proteină spike. Anticorpii nucleocapsidă dispar în 6 luni de la infectare.
 
Rezultatele profilului imunologic cuprind valorile anticorpilor IgG antinucleoapsidă și IgG anti-proteina spike.
 
Testul anticorpilor IgG antinucleoapsidă este semi-cantitativ și rezultatul este exprimat sub forma unui index.
  • <0.49 index – Negativ
  • 0.50 -1.4 – Echivoc
  • > 1.4 U/mL – Pozitiv
Testul anticorpilor IgG anti-proteina spike este cantitativ și rezultatul este exprimat sub forma unei valori.
  • < 50 AU/mL – Negativ
  • ≥ 50 AU/mL – Pozitiv
Factor de conversie cu BAU (Binding Antibody Units): BAU/ml = 0.142* AU/ml
SARS-COV-2 – anticorpi neutralizanți anti-proteina spike (S)
Testul este cantitativ iar valorile de referință și interpretarea rezultatelor sunt exprimate printr-un index valoric.
  • <0.8U/mL – Negativ
  • ≥ 0.80 U/mL – Pozitiv
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii