Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:38 27 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19 2.129 militari și 421 mijloace tehnice au acționat în Bucureşti şi în ţară

ro

15 Apr, 2020 18:27 541 Marime text


În intervalul 14 aprilie ora 16.00 - 15 aprilie ora 16.00, un număr de 2.129 militari și 421 mijloace tehnice au acționat în Bucureşti şi în ţară, în 427 misiuni de întărire a prezenței şi de asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Petea şi Halmeu (Satu Mare), patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane.

În același interval, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 377 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

Forțele Aeriene Române participă la efortul național de combatere a COVID-19 prin asigurarea mijloacelor aeriene care transportă în țară materiale și echipamente de protecție medicală. Astfel, miercuri, 15 aprilie, o aeronavă C-27J Spartan aduce din Turcia, aproximativ șapte tone de echipamente de protecție medicală, constând în 100 de mii de măști de protecție tip FFP2 și FFP3. De asemenea, tot în data de 15 aprilie, ultima tranșă de combinezoane de protecție provenind din Coreea de Sud, vor ajunge în România cu o aeronavă C-130 Hercules. Zborurile au fost solicitate de către Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne.

Distribuirea echipamentelor va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.

Militarii Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București continuă activitatea de distribuire a pachetelor cu produse alimentare de strictă necesitate pentru veteranii de război şi văduvele acestora din județele Iași, Dolj și Mehedinți, iar militarii din Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman” din Huși, misiunile pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere din municipiul Suceava. Totodată, echipe de militari din cadrul Centrului de Perfecționare Apărare CBRN „Muscel” desfășoară activități de instalare a corturilor pentru executarea triajului epidemiologic, în incintele Spitalului de Pneumofiziologie și Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel.

De asemenea, militarii Armatei României asigură, în continuare, paza unui număr de 87 de obiective situate în municipiul București și în alte 29 de județe.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii