Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:06 06 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19 2.049 militari și 467 mijloace tehnice au acționat în București și în țară

ro

05 Apr, 2020 17:44 497 Marime text

În intervalul 4 aprilie ora 16.00 - 5 aprilie ora 16.00, un număr de 2.049 militari și 467 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 423 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Bechet și Calafat (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac 1, Nădlac 2 și Vărșand (Arad), , Petea și Halmeu (Satu Mare), transport de echipamente medicale și alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane.

În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 295 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

De asemenea, au fost preluate de militarii Armatei României de la Jandarmeria Română, un număr de 25 obiective, pentru a asigura paza acestora în mai multe judeţe din ţară, respectiv judeţul Alba – 2, Argeş – 2, Bacău – 2, Bistriţa-Năsăud – 3, Buzău – 3, Cluj – 4, Covasna – 1, Hunedoara – 1, Maramureş – 2, Timiş – 3, Vâlcea – 1 şi Vrancea – 1. 

Totodată, detașamentul de 70 de militari din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuă misiunile începute vineri, 3 aprilie, în sprijinul autorităților locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere şi a spaţiilor exterioare din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municpiul Suceava.

În perioada 3-5 aprilie, militari  ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București, au distribuit aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare și 1.000 de pachete cu produse de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava.

În ultimele 24 de ore, MapN a pus la dispoziţia autorităţilor locale, două autocare pentru transportul persoanelor sosite pe aeroporturile Henri Coandă din Otopeni şi Avram Iancu din Cluj-Napoca, persoane care au fost transportate spre zonele de carantinare.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 3.182 misiuni, la care au participat 16.373 militari și 4.481 mijloace tehnice, iar la Institutul Cantacuzino au fost prelucrate un număr total de 7374 teste.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii