Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:33 03 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România intră în stare de urgență Ministerul Marcel Vela – „Fac apel la calm și solidaritate“

ro

15 Mar, 2020 14:14 1356 Marime text


Ministrul de Interne, Marcel Vela, face declarații de presă la sediul MAI.

Sunt primele declarații ale autorităților după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă seară că de luni în România va fi instituită stare de urgență, până acum nefiind precizat ce măsuri va implica acestă situație.

„Dragi români, președintele a anunțat că la începutul săptămânii se va decreta starea de urgență. E o măsură pe care multe țări europene au luat-o. De aseară am lucrat pentru a transmite azi nota de fundamentare care va fi prezentată președintele pentru emiterea decretului. Fac apel la calm și solidaritate. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai bune măsuri. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs, trebuie să acționăm cu calm și cu responsabilitate“, a spus ministrul de Interne.

Limitați călătoriile, nu distribuiți informații false. Ieri în Comitetul de Situații Speciale de Urgență a fost aprobat un plan pentru stabilirea unor criterii. Am făcut recomandări pentru echipele de intervenție (utilități) care merg la persoane aflate în izolare astfel încât să fie protejați. Am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, persoana care a avut contact fizic direct cu un bolnav cu COVID, de ex o strângere de mână neurmată de spălarea mîinilor, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz timp de minim 15 minute și la o distanță de minim 2 metri, o persoană care acordă îngrijire unui pacient, a subliniat Velea.

O altă decizie luată ieri a vizat limitarea unor lucruri: se extinde carantina pentru toți cei sosiți din țările carantinate. Obligația ITM-urilor de a verifica modul de implementare a deciziei privind decalarea programului de lucru. Se suspendă până pe 31 martie organizarea târgurilor de mașini

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă seara, că România va intra în stare de urgență începând de luni. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cabinetul Orban. Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate, a spus președintele, fără a preciza exact ce măsuri vor fi luate odată cu instituirea stării de urgență.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii