Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pârtii de schi, piețe, cluburi și fast–food-uri, la control. Iată ce amenzi au aplicat oamenii legii

ro

28 Mar, 2021 18:43 1515 Marime text
  • Peste 8.000 de angajați ai MAI, sprijiniți de polițiști locali, au efectuat, la nivel național, 1.165 de acțiuni punctuale, fiind verificați aproximativ 1.500 de operatori economici, respectiv terase, restaurante, cluburi, baruri, fast–food-uri, centre comerciale, piețe și pârtii de schi.
  • În cursul zilei de ieri, au fost aplicate aproape 4.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 1.200.000 lei, cele mai multe, 3.815, fiind aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de protecție stabilite în context COVID- 19.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne au continuat și în cursul zilei de ieri, 27 martie a.c., acțiunile de verificare și controalele privind respectarea regulilor și restricțiilor stabilite pentru limitarea evoluției îmbolnăvirilor cu COVID-19, precum și măsuri specifice în vederea asigurării fluidizării circulației rutiere și prevenirii evenimentelor rutiere.

Peste 8.000 de angajați ai MAI, sprijiniți de polițiști locali, au efectuat, la nivel național, 1.165 de acțiuni punctuale, fiind verificați aproximativ 1.500 de operatori economici, respectiv terase, restaurante, cluburi, baruri, fast–food-uri, centre comerciale, piețe și pârtii de schi.

Au fost constatate nereguli în cazul a 107 operatori economici care nu au respectat măsurile stabilite în context COVID-19, iar în cazul a 3.376 persoane a fost constatat că acestea nu au respectat măsurile de protecție sanitară.

De asemenea, echipele de control ale Ministerului Afacerilor Interne au întrerupt 32 aniversări/petreceri private.

În cursul zilei de ieri, au fost aplicate aproape 4.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 1.200.000 lei, cele mai multe, 3.815, fiind aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de protecție stabilite în context COVID- 19.

Totodată, a fost întocmit de către structurile specializate ale poliției un dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, în care este cercetată o persoană.

Și în Municipiul București, s-a acționat cu efective suplimentare, dispozitivul fiind suplimentat față de o zi normală de lucru cu peste 150 de polițiști și 150 de jandarmi, care au acționat în filtre rutiere, echipe verificare și control a operatorilor economici, în special din domeniul HORECA și echipe de verificare și control în parcuri și zone de agrement aglomerate.

În urma controalelor desfășurate la nivelul Municipiului București, au fost aplicate 378 sancțiuni contravenționale în valoare de 367.050 lei, atât persoanelor fizice, cât și operatorilor economici pentru nerespectarea măsurilor stabilite în context COVID – 19.

Reamintim cetățenilor că, începând de astăzi, 28 martie, intră în vigoare măsurile stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 348 din 26.03.2021, pentru modificarea și completarea Anexei nr. 3 la HG nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

Astfel, în toate localităţile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, iar în toate localităţile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00 - 5,00, în toate zilele săptămânii, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil, iar pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Facem apel la cetățeni, la operatorii economici și angajații acestora să respecte măsurile de protecție sanitară și să adopte o conduită socială responsabilă pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2.


EXEMPLE SEMNIFICATIVE

1. În Municipiul București , polițiștii, împreună cu efective de jandarmi, efective ISU București-Ilfov și Direcția de Sănătate Publică București, au acționat pentru verificarea respectării măsurilor în vederea prevenirii răspândirii SARS-CoV-2, de către operatorii economici (terasele și restaurantele) situați în Parcul „Regele Mihai I” și zona adiacentă, ocazie cu care au fost verificate 12 restaurante.

Au fost aplicate un număr de 67 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 196.500 lei. Reprezentanții DSP București vor propune prin decizie suspendarea activității comerciale în cazul a două restaurant pentru o perioadă de 30 zile începând cu data de 29.03.2021.

În cazul unul alt restaurant, reprezentanții DSP București au înmânat invitații în vederea prezentării documentației solicitate și analizării oportunității suspendării activității ca urmare a neregulilor constatate.

2. Tot în București, agenții de siguranță publică din cadrul Secției 20 Poliție – Biroul de Poliție Regie, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că într-un club are loc o petrecere cu caracter privat la care participau 11 persoane ce ascultau muzică la un nivel ridicat și consumau băuturi alcoolice. Au fost aplicate un număr de 11 sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, în valoare totală de 5.500 lei.

3. În județul Alba, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Blaj, s-au sesizat cu privire la faptul că în cadrul unui restaurant are loc un eveniment. Cu ocazia verificărilor s-a constatat faptul că în incinta localului are loc un botez la care au participat în jur de 30 de persoane. Organizatorul precum și administratorul societății, au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 55/2020 în cuantum de 3.000 lei.

4. În județul Argeș, efective de jandarmi în cooperare cu lucrători din cadrul Poliției Ștefănești s-au deplasat la o proprietate privată din localitate unde avea loc un botez. La fața locului au fost identificate un număr de 13 persoane care nu respectau măsurile de protecție împotriva răspândirii SARS-CoV-2, acestea fiind sancționate conform Legii nr. 55/2020 cu avertisment 9 persoane și 4 persoane cu amenzi în valoare de 6.500 lei.

5. În județul Botoșani, Poliția Municipiului Dorohoi a fost sesizată cu privire la faptul că într-un restaurant are loc o petrecere privată la care participă 100 de persoane. Cu ocazia verificărilor a rezultat că în locație erau 35 de persoane. Organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr. 55/2020, cu amendă în cuantum de 2.000 lei.

6. În județul Buzău , polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Buzău s-au sesizat din oficiu privind mai multe persoane care se aflau în interiorul unei locații, unde era organizată o petrecere, care nu respecta măsurile de prevenție și distanțare socială impuse de legislația în vigoare. Organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii 55/2020 și Legii 61/1991 republicată, cu amendă în cuantum de 2.000 lei. În interiorul locației au mai fost depistate un număr de 14 persoane, față de care a fost luată măsura sancționării, pentru încălcarea prevederilor Legii 55/2020, fiind aplicate un număr de 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 5.500 lei.

7. În județul Cluj, în urma acțiunilor punctuale de verificare a operatorilor economici de pe raza Municipiului Cluj-Napoca, polițiști au constatat că la un hotel din municipiu, angajații hotelului au permis servirea de alimente și băuturi unui grup de 28 de persoane, care erau prezente în incinta hotelului pentru susținerea unui examen de calificare profesională. Societatea care administrează hotelul a fost sancționată pentru încălcarea prevederilor art. 6 pct. 1 din Anexa 3 la HG 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, cu amendă în sumă de 2.000 lei.

8. Tot în județul Cluj , pe raza Municipiului Cluj-Napoca au mai fost depistate 4 societăți comerciale care desfășurau activități de servire a publicului cu mâncare și băuturi, în terase special amenajate cu pereți temporari din plexiglas și acoperiș, contrar prevederilor legale, societățile fiind sancționate contravențional cu suma totală de 2.000 lei.

9. În județul Suceava , Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la faptul că într-un restaurant se desfășoară o nuntă cu peste 200 de participanți. La fața locului au fost direcționate mai multe efective care au constatat că, în interiorul sălii de evenimente era organizat un eveniment privat, la care participau aproximativ 150 de persoane.

Organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei iar participanții la întrunire au părăsit interiorul sălii de evenimente la solicitarea organelor abilitate, fiind avertizați verbal cu privire la respectarea restricțiilor în vigoare. Totodată, directorul general al unității economice în cauză, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, iar lucrătorii din cadrul I.S.U. Suceava și D.S.V.S.A. Suceava pentru nerespectarea normelor specifice, i-au aplicat sancțiuni în cuantum de 10.000 lei.

10. În județul Vrancea, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Focșani au acționat pe linia prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, procedând la verificarea societăților comerciale pe raza municipiului, acțiune în cadrul căreia a fost verificat și un restaurant. În restaurant se desfășura un eveniment privat, iar în momentul în care persoanele din interior au observat prezența organelor de poliție, acestea au încercat să părăsească incinta pe o ușă de acces din spate.

Ulterior, au fost identificate și legitimate un număr de 11 persoane care au fost prezente la evenimentul privat, acestea fiind sancționate conform Legii 55/2020 cu 11 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.000 lei. De asemenea, a fost luată măsura sancționării societății economice cu amendă în valoare de 2.500 lei.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii