Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:29 23 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătății face precizări importante privind decesele covid19

ro

14 May, 2021 09:59 656 Marime text
  • Ministerul Sănătăţii a făcut public vineri raportul comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

A fost alcătuit Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, constituită prin ordinul de ministru nr. 526/19.04.2021.

RAPORT privind modul de raportare a deceselor COVID-19


I. Mandatul și sinteza abordarii de lucru a comisiei

Prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 526/19.04.2021 a fost nominalizata comisia pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, avand urmatorul mandat:

a Identificarea regulilor de raportare existente in practica curenta privind decesele prin COVID-
19 și a responsabilitatilor institutiilor implicate;

b. Analiza procesului și a continutului raportiirilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19;

c. Identificarea corespondentei dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19;

d. Identificarea potentialelor neconformitati, corectarea lor și formularea de recomandari de masuri de imbunatatire a procesului de raportare 􀂛i a calitatii datelor

Comisia a urmarit in activitatea sa urmatoarele abordari metodologice:

1. In vederea intelegerii integrative a procesului de raportare a deceselor, s-a initiat un inventar al cadrului formalizat de raportare - acte normative, proceduri, metodologii, instructiuni, precizari metodologice etc.

2. Analiza surselor oficiale de decese pentru codurile U.07.1 și U.07.2 pentru anul 2020 de la Institutul National de Statistica (INS), bazate pe certificatul constatator al decesului.

3. Analiza deceselor pentru codurile U.07.l și U.07.2 pentru anul 2020 de la INSP - CNSISP (raportari bazate pe setul minim de date raportat de spitale pentru DRG).

Aceste date au fost primite, prelucrate și sunt discutate in secfiunea de rezultate .

4. Analiza diferentelor intre decesele raportate in cele doua platforme ale Ministerului Sanatatii, respectiv Alerte.ms.ro și Corona forms. Aceste date au fost analizate ca diferente globale și ca diferente procentuale ale raportarilor pe luni calendaristice (pentru a releva decesele raportate lunar in alerte.mr.ro s-a calculat diferenta intre decesele cumulate raportate la data de 1 a lunii in doua luni calendaristice consecutive).

5. Analiza de profunzime a outlierHor (spitale cu raportari ieșite din tipar fata de media raportarilor anterioare).

Conținutul integral al raportului îl puteți consulta în secțiunea Documente a materialului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii