Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:58 20 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Delta în România și stadiul proiectului „Orașul vaccinează satul”

ro

20 Jul, 2021 14:42 599 Marime text
  • În cadrul conferinței se discută despre cazuri/infectări cu tulpina Delta în România; acoperirea vaccinală și stadiul proiectului „Orașul vaccinează satul”)
În aceste momente, are loc o conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV.

În cadrul conferinței se discută despre cazuri/infectări cu tulpina Delta în România; acoperirea vaccinală și stadiul proiectului „Orașul 
vaccinează satul”).

“În spațiul public, în ultimele zile se propagă ideea că 60% din cazurile de spitalizare, înregistrate în Marea Britanie sunt în rândul persoanelor vaccinate cu schemă completă.

Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate la nivel populațional crește, ipotetic dacă am avea 100% persoane vaccinate, evident că parte din cazurile diagnosticate șic are ajung în spital vor fi din rândul celor vaccinați. În Marea Britanie, între 80-95% din persoanele cu vârstă mai mare de 50 de ani au fost vaccinate cu schemă completă.

Dacă avem un focar de infecție constituit din 100 de persoane, din care 80 sunt persoane vaccinate cu schemă completă și 20 nevaccinate și 8 persoane dinc ele vaccinate ajung la spital, respectiv 8 din cele nevaccinate, vom ajunge la o concluzie că 50% din persoanele spitalizate sunt persoane care au fost vaccinate cus chemă completă.

Dacă raportăm aceste cazuri la populația expusă vorbimd e 10% persoane care au fost spitalizate, respectiv 40% persoane spitalizate din rândul celor nevaccinați”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță a menționat că că gradul mare de vaccinare a redus de 30 de ori fatalitatea în rândul pacienților infectați cu COVID-19 din Marea Britanie:

“Vaccinurile în momentul de față sunt foarte eficiente împotriva formelor severe, împotriva spitalizărilor. Sigur că nu vorbim de protecție de 100%.

Vaccinarea cu schemă completă reduce substanțial riscul de spitalizare și risculd e deces.

În momentul de față în Marea Britanie, amplitudinea acestui val 4 este la circa două treimi din valul precedent, dar dacă ne uităm la spitalizare și decese, doar 10% din cazurile confirmate sunt spitalizate, și rata de mortalitate este de doar 3,3%.

Vedem o reducere a mortalitățiid e 30 de ori față de ce se întâmpla în valul precedent. în Marea Britanie”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiță.

În România avem o creștere a număarului de cazuri, pe săptămână, cu 38,9% față de săptămâna precedentă

„În săptămâna 11-17 iulie, la nivel european s-a constatat o creștere cu 64,3% (a numărului infectiilor). Această țendință de creștere este observată în 20 de țări europene. Marea majoritate a cazurilor raportate sunt la persoane tinere, cu varsta cuprinsa intre 15-24 ani. În România avem o creștere a număarului de cazuri, pe săptămână, cu 38,9% față de săptămâna precedentă”, a declarat Gheorghiță.

Conferința de presă integrală o puteți urmări aici.

Ti-a placut articolul?

Comentarii