Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:50 18 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE. UPDATE A patra zi de proteste la Constanța, împotriva noilor restricții stabilite de Guvern

ro

31 Mar, 2021 17:50 1508 Marime text
  • Protestatarii s-au adunat și astăzi, în a patra zi de proteste, în fața Prefecturii Constanța.
UPDATE 5

În jurul orei 20.00, protestatarii au ajuns în zona Far.


UPDATE 4- Oficial de la IJJ Constanța despre incidentul de la protest

În legătură cu evenimentul petrecut astăzi înainte de începerea manifestaţiei de protest din municipiul Constanţa, pentru corecta informare a opiniei publice, vă comunicăm următoarele:

Jandarmeria Română asigură, fără discriminare, condițiile de siguranță pentru exercitarea dreptului constituțional la liberă exprimare şi protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic.

În scop preventiv, pe traseul de afluire dinspre strada Traian, unul dintre elementele de dispozitiv a încercat să comunice cu persoanele care veneau spre locul protestului, trasnsmiţându-le câteva recomandări pentru participarea la proteste. Una dintre persoane a ignorat jandarmul. La solicitarea de a-şi declina identitatea, alte persoane au încercat să acorde sprijin persoanei legitimate. Persoana respectivă a fost extrasă din zonă în vederea stabilirii identităţii.

Noi am transmis permanent apeluri la calm prin echipele de dialog care s-au aflat în mijlocul cetăţenilor, comunicând şi recomandând manifestanţilor să îşi exercite dreptul la liberă exprimare în mod paşnic şi civilizat.

Transmitem un în continuare un apel la calm, nu ne dorim escaladarea situaţiei şi protejăm drepturile constituţionale cât timp acestea se desfăşoară cu bună credinţă.

 Misiunea noastră se incheie când oamenii ajung in siguranţă acasă!, a transmis IJJ Constanța.


UPDATE 3

Protestatarii au plecat de la Prefectură. La acest moment sunt 100 de perosane care protestează pe străzile Constanței.

Traseul lor din această seară este Prefectura -bulevardul Ferdinand-1 Decembrie, către Gară -bulevardul 1 Mai vechi - Poarta 6- apoi se întorc pe fostele linii de tramvaie- urcă podul de la Doraly -strada Pandurului-strada Liliacului- bulevardul Aurel Vlaicu -Podul de la Cora-bulevardul I.C.Brătianu, Școala nr.8 -strada I.C.Caragiale -Casa de Cultură-Prefectura (strada IG.Duca).

UPDATE 2

Locotenent colonel Răzvan Ivan, purtător de cuvânt al IJJ Constanța a precizat că jandarmii au acționat pur cu scop preventiv înainte de începerea adunării publice,  și au lăsat să treacă persoanele după ce li s-au explicat măsurile preventive, și că nu împiedică nici un om să ajungă la protest.

UPDATE 1

În cadrul protestelor din această după amiază, a avut loc și un incident la Constanța.

Un tânăr protestatar de la Constanţa a fost dus în duba Jandarmeriei. Din primele informaţii, tânărul ar fi refuzat să se legitimeze. După stabilirea identităţii, el va fi eliberat.

Un nou protest se desfășoară, în aceste momente, în fața Prefecturii Constanța, împotriva noilor restricții anti-COVID 19.

„Protestele societății civile independente continuă și astăzi și vor continua atâta vreme cât actuala coaliție de guvernare nu va pleca urechea la glasul unei Românii zdrobite sub povara actualelor măsuri dictatoriale. Falimentați, rămași fără slujbe, încărcați cu dobânzile care se adună lună de lună , mințiți pe "canale oficiale", sechestrați în case, lipsiți de cele mai banale plăceri ale vieții, românii se ridică. a transmis partidul AUR pe pagina de Facebook.

Se aplică prevederile Hotărârii pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 martie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Actul normativ menționat a fost publicat în Monitorul Oficial al României Partea I numărul 308 din data de 26 martie anul acesta
 
Hotărârea de Guvern adoptată joi seară prevede limitarea circulaţiei, de la ora 20:00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile care au incidenţă mai mare de 4 la mie.

Totodată, operatorii economici se vor închide la ora 18:00. În cazul care se va depăşi incidenţa de 7,5 la mia de locuitori, măsurile vor fi valabile şi în timpul săptămânii.
 
Conform documentului, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00—5,00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Totodată, în toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 27-28 martie, în intervalul orar 18,00—22,00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah şi, în perioada 3-4 aprilie, în intervalul orar 20,00—2,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

Ti-a placut articolul?

Comentarii