Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere economic, existând și situații în care prețurile unor produse esențiale au reflectat comportamente speculative“

ro

13 Jul, 2021 13:18 982 Marime text
  • Președintele României a vorbit în cadrul ceremoniei de depunere a jurămintelor de la Consiliul Concurenței despre anul pandemic 2020.
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 13 iulie 2021, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură în funcție a membrilor Consiliului Concurenței.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Doamnă Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Domnule Prim-ministru,

Domnule Președinte și domnule vicepreședinte ai Consiliului Concurenței,

Stimați invitați,

Ne aflăm astăzi aici pentru a marca împreună momentul depunerii jurământului de către conducerea uneia dintre autoritățile cu rol cheie în susținerea economiei de piață bazate pe libera inițiativă și concurență.

Înaintea oricărei opțiuni a legiuitorului sau a oricărei politici economice promovate de autorități, Constituția României ne arată că statul trebuie să asigure libertatea comerțului, protecția concurenței loiale, crearea cadrului favorabil pentru dezvoltarea economică a țării noastre.


Unul dintre instrumentele esențiale în îndeplinirea acestei misiuni este Consiliul Concurenței, autoritatea pentru care a fost și va trebui să rămână esențial ca regulile economiei de piață să fie pe deplin respectate.

Fără protejarea valorilor și a libertăților pe care s-a construit România de astăzi, este greu să ne imaginăm România de mâine, în care un nou model de dezvoltare, mai competitiv, mai prosper și sustenabil, să reprezinte noua normalitate.

Provocările generate de contextul pandemiei de COVID-19 au marcat, anul trecut, inclusiv activitatea autorității.

Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere economic, existând și situații în care prețurile unor produse esențiale au reflectat comportamente speculative, arbitrare și o piață insuficient structurată din punctul de vedere al mecanismelor și comportamentelor concurențiale.

Rapoartele Consiliului Concurenței arată o creștere consistentă a numărului de investigații finalizate prin constatarea, recunoașterea și sancționarea de practici anticoncurențiale, în mai multe sectoare ale economiei naționale.

Dincolo de aprecierea performanțelor în ceea ce privește controlul și monitorizarea piețelor, aceste aspecte ridică și alte întrebări legitime: ce se întâmplă cu activitatea de prevenție? Ce nu funcționează corect în România în ceea ce privește concurența, și, mai ales, de ce nu funcționează?

Deși aparent simplu, răspunsul la astfel de întrebări poate avea valențe multiple și este responsabilitatea autorităților însărcinate cu aplicarea legii să analizeze serios problema și să propună soluții adecvate.

Autoritățile de reglementare din România au nevoie, pentru a-și îndeplini misiunea în mod complet și eficient, de o armonizare a cadrului lor de funcționare, care să răspundă în egală măsură și cerințelor de bună guvernare și celor privind gestionarea proactivă a domeniilor specifice de competență. În plus, în urmărirea unor scopuri comune, este necesară, evident, o mai bună colaborare între instituții.

În acest sens, încurajez Consiliul Concurenței să fie unul dintre liderii unei asemenea schimbări.

Vă felicit și vă doresc mult succes!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii