Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată câți constănțeni sunt eligibili pentru vaccinare în etapa a II-a. Câți s-au vaccinat până în prezent

ro

26 Jan, 2021 00:00 1874 Marime text
  • Peste 80.000 de bolnavi cronici din Constanța ar trebui să se vaccineze în etapa a II-a care a debutat pe 15 ianuarie
  • De altfel, aproape 70.000 sunt bătrâni peste 65 de ani
  • La vaccinare, s-au prezentat până pe 25 ianuarie, în județul Constanța, puțin peste 17.000 de persoane


Mâine, 27 ianuarie, se împlinește o lună de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România. Dacă începutul a fost unul lent, dat fiind faptul că erau vaccinate doar cei care lucrau în linia întâi, în unitățile medicale. Mai precis, vorbim de etapa 0, urmată apoi de restul angajaților sanitari din etapa I.

În prezent, ne aflăm în etapa secundă, unde vârstnicii, bolnavii cronici și muncitorii din domeniile esențiale sunt vaccinați. Pentru această etapă, au fost pregătite, în documente momentan, 18 centre de vaccinare. Funcționale la această dată sunt jumătate, căci restul așteaptă normele de aplicare a unei ordonanțe de urgență prin care să poată angaja personal. Iar unele centre nici măcar nu au reușit să finalizeze amenajarea centrelor de vaccinare la această oră pentru a putea primi avizul Direcției de Sănătate Publică Constanța.

Totodată, cotidianul ZIUA de Constanța s-a deplasat în județ să vadă stadiul de amenajare al centrelor de vaccinare, iar în unele localități primarii și-au acordat deplinul interes pentru o pregătire bună și să își ajute locuitorii. Alții încă așteaptă să iasă documente și se îneacă în birocrație. De altfel, bătrânii și bolnavii cronici se confruntă cu o lipsă crasă de locuri pentru a se putea vaccina, căci până la mijlocul lunii martie au fost ocupate, deja, locurile din centrele de vaccinare din tot județul Constanța, care funcționează.

Printr-o adresă înaintată Direcției de Sănătate Publică Constanța de către cotidianul nostru, am solicitat numărul total de vârstnici și bolnavi cronici care se regăsesc în baza de date a instituției. De altfel, conform raportărilor statistice de la nivelul DSP Constanța, avem un număr de bolnavi cronici care se încadrează în etapa a II-a de vaccinare de 69.962 de persoane. Numărul de vârstnici de peste 65 de ani care se încadrează în această etapă de vaccinare este de 82.624 de oameni. Județul Constanța are o populație totală de 684.082 de locuitori, conform datelor oficiale furnizate de instituțiile administrative locale.

Totodată, numărul de persoane care lucrează în domeniile esențiale și au solicitat să fie vaccinate în această etapă nu a putut fi estimat de către DSP Constanța, deoarece angajatorii și-au catagrafiat salariații privind acordul la vaccinare.

Conform datelor de ieri dimineață, 25 ianuarie 2021, 17.858 de persoane din județul Constanța au fost vaccinate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii