Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:09 24 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Date oficiale Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare. Categorii de persoane care nu fac obiectul testării (document)

ro

26 Mar, 2020 00:00 2539 Marime text

Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile au dat publicității, la începutul acestei săptămâni, „Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare“. În documentul respectiv se arată, printre altele, că „testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate“.
Redăm, în continuare, informațiile cuprinse în documentul oficial elaborat de CNSCBT și publicat la începutul acestei săptămâni. Facem mențiunea că documentul integral poate fi descărcat din secțiunea „Documente“.

Astfel, în actul CNSCBT se menționează de la bun început: „în vederea optimizării activităților de testare pentru COVID-19, de internare și de externare, vă rugăm să respectați următorul algoritm“.

Primul pas cuprinde „Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19“, aceste recomandări având la bază, la rândul lor, conform sursei citate, documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).
Se arată în continuare că „în acest moment, România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă (generația 2, 3 și 4) neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută“.
„În aceste condiții, strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată. Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea: 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională; 2. Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate; 3. Personal medico-sanitar simptomatic; 4. Cazuri de SARI fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele; 5. Persoane instituționalizate simptomatice“.
Se mai arată în documentul CNSCBT că, în cazurile menționate mai sus, se face testarea imediată. Totodată, se recomandă izolarea în spital dacă rezultatul testării este pozitiv. În ce privește testarea ulterioară și externarea, pentru a se putea decide externarea trebuie să existe „două teste negative la interval de 24 de ore, din momentul în care medicul curant consideră că evoluția clinică a pacientului permite externarea“.
Se cuvine să amintim că, potrivit documentului prin care a fost actualizată definiția de caz COVID-19, elaborat de asemenea de CNSCBT, se arată că a treia situație de Caz suspect este: „pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte)) ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic“.

Cine nu se testează

Așa cum am precizat anterior, în documentul ce prevede algoritmul de testare se arată clar că „testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate“.
Al doilea punct în documentul CNSCBT este reprezentat de „Categorii de persoane care NU fac obiectul testării“.
Astfel, în ce privește categoria de persoane reprezentată de „contacți asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar“, nu se face testarea, ci se recomandă „auto-izolare la domiciliu 14 zile de la ultimul contact“. O testare ulterioară se poate face „la apariția simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact“.

Legat de categoria de persoane reprezentată de „persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internațională“, de asemenea, nu se face testarea, ci se recomandă „carantină, respectiv auto-izolare la domiciliu 14 zile de la data intrării în România“. Similar cu situația anterioară, o testare ulterioară se poate face „la apariția simptomatologiei în decurs de 14 zile de la data intrării în România“.

În secțiunea Documente, puteți citi și descărca documentul oficial pus la dispoziție de CNSCBT

Citește și:

Informații oficiale:
A fost actualizată definiția de caz suspect COVID-19. La ce trebuie să fim atenți (document)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii